ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2018 20:47 EET

Ένταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα θαλάσσια σύνορα

JACK GUEZ via Getty Images

Το Ισραήλ χαρακτήρισε ως «πολύ προκλητική» την Τετάρτη μια ανακοίνωση του Λιβάνου περί διαγωνισμού για υπεράκτιες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενες περιοχές στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή διεθνών εταιρειών είναι λάθος.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ Χαρίρι, η χώρα του οποίο θεωρεί το Ισραήλ εχθρικό κράτος, είπε πως τα σχόλια ήταν ένα από μια σειρά «απειλητικών μηνυμάτων» από το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Η Χεζμπολά του Λιβάνου ορκίστηκε να υπερασπιστεί τα «δικαιώματα της χώρας στο πετρέλαιο και το αέριο» έναντι των ισραηλινών απειλών.

Ο Λίβανος βρίσκεται στη Λεκάνη του Λεβάντε στην ανατολική Μεσόγειο, όπου ένας αριθμός μεγάλων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αερίου έχουν ανακαλυφθεί από το 2009, περιλαμβανομένων των κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Ταμάρ σε ισραηλινά ύδατα, κοντά στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν είπε: «Όταν ανακηρύσσουν διαγωνισμό σε κοίτασμα αερίου, περιλαμβανομένου του οικοπέδου 9, που με κάθε κριτήριο είναι δικό μας...είναι μια πολύ, πολύ προκλητική κίνηση».

Οι «αξιοσέβαστες εταιρείες» που υποβάλλουν προσφορές «κατά τη γνώμη μου κάνουν ένα μεγάλο λάθος, επειδή αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλους τους κανόνες και τα πρωτόκολλα σε τέτοιες υποθέσεις» είπε σε διεθνή συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το think-tank INSS του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Ο Λίβανος τον Δεκέμβριο ενέκρινε μια προσφορά από μια κοινοπραξία της γαλλικής Total, της ιταλικής Eni και της ρωσικής Novatek για τα δύο από τα πέντε οικόπεδα που έχουν τεθεί σε διαγωνισμό, στον καθυστερημένο πρώτο γύρο αδειών για υπεράκτιες έρευνες για πετρέλαιο και αέριο.

Ένα από τα οικόπεδα αυτά, το 9, βρίσκεται στα σύνορα με τα ισραηλινά ύδατα. Ο Λίβανος έχει ανεπίλυτες συνοριακές διαφορές με το Ισραήλ ως προς μια τριγωνική θαλάσσια περιοχή περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εκτείνεται στις άκρες τριών εκ των οικοπέδων.

Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει τους δικούς του διαγωνισμούς για το οικόπεδο 9, και αξιωματούχοι του αναφέρουν πως επικεντρώνονται σε οικόπεδα τα οποία δεν αμφισβητούνται.

«Τα λόγια του Λίμπερμαν για το οικόπεδο 9 αποτελούν απειλή προς τον Λίβανο και τα κυριαρχικά του δικαιώματα επί των χωρικών υδάτων του» έγραψε ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Sponsored Post