ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/12/2018 12:19 EET | Updated 08/12/2018 14:42 EET

Ένταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα λόγω μπλόκου για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Eurokinissi

Ένταση σημειώθηκε στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εξαιτίας του μπλόκου για το μνημόσυνο του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, που σκοτώθηκε από Αλβανούς αστυνομικούς στις 28 Οκτωβρίου, στους Βουλιαράτες.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στις Βουλιαράτες. Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και Έλληνες μειονοτικοί από διάφορες περιοχές συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του και κρατώντας ελληνικές σημαίες έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τον τάφο του. Στο μεταξύ, η αλβανική αστυνομία είχε στήσει μπλόκα στους δρόμους όπου γίνονταν έλεγχοι, ενώ στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς γίνονταν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους ήθελαν να φτάσουν στις Βουλιαράτες, μπλοκάροντας έτσι την είσοδο σε δεκάδες οχήματα. Οι Έλληνες πολίτες που επέβαιναν σε αυτά προχώρησαν σε διαμαρτυρία, κατά τουριστικών λεωφορείων προερχόμενων από την Αλβανία που ήθελαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να παρέμβει η ελληνική αστυνομία.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, αλβανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως απαγορεύτηκε να περάσουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα 200 Έλληνες υπήκοοι για να παρευρεθούν στο μνημόσυνο του ομογενούς. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχουν και άτομα που έχουν κηρυχθεί personae non gratae (ανεπιθύμητα πρόσωπα). Πρόκειται για λίστα με 52 άτομα που έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητα πρόσωπα. Μεταξύ των ατόμων, απαγορεύτηκε να περάσουν τα σύνορα και συγγενείς του ομογενούς, ακόμα και η αδελφή του.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο πρόσφατα υιοθέτησε ψήφισμα για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.