ΔΙΕΘΝΕΣ
16/09/2019 11:07 EEST | Updated 16/09/2019 13:41 EEST

Στα ύψη το πετρέλαιο ενώ ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με αντίποινα

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν δορυφορικές εικόνες και επικαλούνται πληροφορίες.

Reuters

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν δορυφορικές φωτογραφίες και επικαλέστηκαν πληροφορίες για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους πως πίσω από τις επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ήταν το Ιράν- κάτι που η Τεχεράνη αρνείται. Σημειώνεται πως την ευθύνη για τις επιθέσεις έχουν αναλάβει οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη (οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, σημειώνουν ότι η έκταση και η κατεύθυνση των επιθέσεων προκαλούν αμφιβολίες ως προς την εμπλοκή των Χούθι.

 

- via Getty Images

 

Το συμβάν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση τoυ παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου κατά 5%, προκαλώντας άνοδο των τιμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε το Ιράν το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να απαντήσει κατηγορώντας τις ΗΠΑ για υποκρισία. Σε tweet του την Κυριακή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως το Ιράν, μα υπαινίχθηκε πως είναι πιθανή στρατιωτική δράση όταν εξακριβωθεί ποιος είναι ο δράστης, δηλώνοντας πως «έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ξέρουμε τον δράση, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι (locked and loaded- έκφραση που αποδίδεται ως «με το δάχτυλο στη σκανδάλη») ανάλογα με την επιβεβαίωση, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε από το βασίλειο (της Σαουδικής Αραβίας) ποιος πιστεύει πως ήταν πίσω από την επίθεση και υπό τι όρους θα έπρεπε να προχωρήσουμε».

 

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν ανώνυμα για το θέμα στους New York Times, το ABC και το Reuters. Ένας είπε ότι υπήρχαν 19 σημεία πρόσκρουσης στους στόχους και ότι οι επιθέσεις προήλθαν από τα δυτικά και τα βορειοδυτικά- όχι από την Υεμένη, που βρίσκεται νότια της Σαουδικής Αραβίας. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι υπέδειξαν ότι έχουν δει ενδείξεις χρήσης πυραύλων cruise στην επίθεση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι το Ιραν ήταν υπεύθυνο για αυτό. Όπως και αν το εξετάσεις...δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ: Έρχονται αντίποινα από τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές υποδομές

Αξιωματούχοι που μίλησαν στους NY Times έκαναν λόγο για πιθανή χρήση μείγματος drones και πυραύλων cruise, αν και δεν χτύπησαν όλα τους στόχους τους- το εργοστάσιο επεξεργασίας Αμπκαΐκ και την πετρελαιοπηγή Κουραΐς. Από πλευράς τους, οι Χούθι, σύμφωνα με το Reuters, κάνουν λόγο για 10 drones.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο: Το Μπρεντ έκανε «άλμα» 10%, στα 66,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI ανέβηκε κατά 8,9% στα 59,75 στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές έπεσαν ελαφρώς όταν έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε άδεια για τη χρήση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία: Θα αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης;

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ως «αβάσιμους». Ανώτερος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη για «γενικευμένο πόλεμο».

 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

«Όλες οι αμερικανικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα τους σε απόστασης 2.000 χλμ γύρω από το Ιράν είναι εντός της εμβέλειας των πυραύλων μας» είπε ο αξιωματούχος, Αμιραλί Χατζιζαντέχ, αναφέρει το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο που έφτασε μέχρι και το 19% στην Ασία τη Δευτέρα, λόγω ανησυχιών για τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με το Μπρεντ να σημειώνει επίπεδα ανόδου που παραπέμπουν στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Σύμφωνα με τη Saudi Aramco, η επίθεση το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Το Ριάντ έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη πως βρίσκεται πίσω από προηγούμενες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται, ωστόσο δεν έχει εκτοξεύσει κατηγορίες για την επίθεση του Σαββάτου. Η Σαουδική Αραβία επίσης επίσης υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη εξοπλίζει τους Χούθι, μια κατηγορία που τόσο το Ιράν όσο και οι Χούθι αρνούνται.

Κάποια ιρακινά ΜΜΕ ανέφεραν πως η επίθεση προήλθε από το έδαφος της χώρας, ωστόσο η Βαγδάτη το αρνήθηκε αυτό την Κυριακή και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει οποιονδήποτε χρησιμοποιήσει το έδαφός του για να εκτοξεύσει επιθέσεις. Το Κουβέιτ, που συνορεύει με το Ιράκ, ανέφερε πως διερευνά αναφορές περί θέασης ενός drone πάνω από την επικράτειά του και είναι σε συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες. 

Όσον αφορά στη θέση της ΕΕ, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως είναι σημαντικό να ξεκαθαριστούν τα γεγονότα πίσω από την επίθεση πριν να διαπιστωθεί ποιος είναι υπεύθυνος. Από πλευράς του, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, είπε πως υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στα παγκόσμια αποθέματα για να αντικαταστήσει την παραγωγή που έχασε προσωρινά η Σαουδική Αραβία. Ο Νόβακ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία εμμένει στις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου και ότι είναι πρώιμο να μιλά κανείς για πιθανές αλλαγές στα επίπεδα παραγωγής.  Η Βρετανία χαρακτήρισε σοβαρό και εξοργιστικό γεγονός την επίθεση, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται πλήρης εξακρίβωση των στοιχείων ως προς το ποιος έχει την ευθύνη για την επίθεση πριν δοθεί η απάντηση.

Παράλληλα στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι ανεύθυνο να επιρρίπτεται σε οποιονδήποτε η ευθύνη για την επίθεση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

 

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)