Εντάσεις σε Ισπανία και Ιταλία για το άνοιγμα των σχολείων

Αντιμέτωπες με τον «γρίφο» της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας οι χώρες.
ASSOCIATED PRESS

Με τα κρούσματα νέου κορονοϊού να καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση και λιγότερο από 2 εβδομάδες πριν από το τέλος των σχολικών διακοπών, γονείς, δάσκαλοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην Ισπανία δεν κρύβουν την οργή τους και επικρίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων.

«Ούτε μία οικογένεια στην Ισπανία δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στα παιδιά τους, όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά», δήλωσε ο Πάμπλο Κασάδο, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι αφήνει τους πολίτες να κάνουν εικασίες.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά παιδιών να μείνει πίσω στην εκπαίδευσή της, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού», τόνισε.

Στο αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα της Ισπανίας κάθε αυτόνομη κοινότητα είναι υπεύθυνη για την επιστροφή στις τάξεις, αν και η κεντρική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει οδηγίες σε εθνικό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα.

Στη Μαδρίτη, όπου μονάχα χθες Τετάρτη καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα κορονοϊού, οι περιφερειακές αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία των παιδιών, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους εργαζόμενους γονείς.

«Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την ημερομηνία της έναρξης των σχολείων», είπε στο ο αναπληρωτής επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας Αντόνιο Θαπατέρο.

«Ενδεχομένως, λόγω των επιπέδων θετικών κρουσμάτων, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε εάν θα ανοίξουμε τα σχολεία κατά ηλικίες».

Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας Ιγνάθιο Αγουάδο λέει πως τάσσεται υπέρ της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις.

Αγανακτισμένοι με αυτό που περιγράφουν ως έλλειψη πόρων και αποτυχία λήψης μέτρων προστασίας, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών στην πρωτεύουσα της Ισπανίας έχουν προκηρύξει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων για τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Στην Ιταλία, η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα δήλωσε ότι το σχολικό έτος πρόκειται να ξεκινήσει κανονικά, στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. «Η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί ηθική υποχρέωση και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε η Ατσολίνα.

Εξήγησε δε, ότι «θα διανέμονται 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα, σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς» και ότι «αναζητήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε τα παιδιά, κατά την διάρκεια των μαθημάτων, να μπορούν και να κατεβάζουν την μάσκα τους».

Από σήμερα, παράλληλα, οι περιφέρειες Λάτιο και Τοσκάνη, στην κεντρική Ιταλία, ξεκίνησαν τα εθελοντικά τεστ σε καθηγητές, δασκάλους και διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων. Στο Λάτιο, με πρωτεύουσα την Ρώμη, έχουν ήδη ζητήσει να μπορέσουν να υποβληθούν στο τεστ δέκα χιλιάδες άτομα.

Από την περιοχή του Βένετο, τέλος, ο περιφερειάρχης της Λέγκα, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως «παιδιά έξι ή οκτώ ετών μπορούν να φορούν την προστατευτική μάσκα επί σειρά ωρών, κάθε ημέρα». Το προληπτικό μέτρο που η περιφέρειά του θεωρεί αναγκαίο, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, είναι η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)