ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/07/2020 21:20 EEST | Updated 28/07/2020 21:27 EEST

Ένταξη της πυραυλακάτου «Καραθανάσης» στο Πολεμικό Ναυτικό

Πρόκειται για μια πυραυλάκατο τύπου «Ρουσσέν»- ποια είναι τα χαρακτηριστικά της.

ΠΝ
.

Στο ΠΝ εντάχθηκε επίσημα την Τρίτη η πυραυλάκατος «Καραθανάσης», τύπου «Ρουσσέν», με τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο πολεμικό ναυτικό στις εγκατασ΄τασεις της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών επί του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

Στην τελετή παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

 

ΠΝ
.

 

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για μια υπερσύγχρονη μονάδα κρούσης η οποία κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και «πέραν όλων των άλλων, το πρόγραμμα αυτό της ναυπήγησης των Πυραυλακάτων αναδεικνύει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία αλλά και το συγκεκριμένο ναυπηγείο».

«Ο στόχος, ο αγώνας και η προσπάθειά μας είναι, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε στο μέλλον -και σύντομα- να είναι σε θέση ώστε να συνεχίσουν το έργο τους αυτό, να ναυπηγήσουν κι άλλα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο να προσφέρουν στην αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

ΠΝ
.

 

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του προσωπικού του ΠΝ και των εργαζομένων των ναυπηγείων για να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες υπολειπόμενες εργασίες, ενώ, αναφερόμενος στα γεγονότα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως «οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα τόσο σε εχθρούς, όσο και σε συμμάχους: Αν και φιλειρηνική χώρα με προσήλωση σε αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στη συνεργασία των λαών, η Ελλάδα είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

 

ΠΝ
.

 

Το σκάφος φέρει το όνομα του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την πτώση του ελικοπτέρου του ΠΝ στις 31 Ιανουαρίου 1996, στα Ίμια, μαζί με τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό. Οι πυραυλάκατοι (ΤΠΚ) τύπου Ρουσσέν έχουν διαστάσεις 61,9 / 9,5 / 2,8 μέτρα, εκτόπισμα 670 τόνους, τέσσερις κύριες μηχανές MTU με μέγιστη ιπποδύναμη 5790 HP ανα μηχανή, μπορούν να πιάσουν ταχύτητα 34,5 κόμβων και έχουν πλήρωμα 45 ατόμων. Ο οπλισμός τους αποτελείται από 8 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας- επιφανείας (για χρήση εναντίον πλοίων) Exocet MM-40 Blk2/Blk3, ένα πυροβόλο των 76 χιλιοστών, 2 πυροβόλα των 30 χιλιοστών και ένα αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GLMS RAM με 21 κατευθυνόμενα βλήματα.

 

ΠΝ
.

 

Η πυραυλάκατος «Καραθανάσης» (P78) είναι η 6η του τύπου που εντάσσεται στον ελληνικό στόλο. Ανάδοχος του πλοίου ήταν ο γιος του υποπλοιάρχου Καραθανάση, Γιάννης  Καραθανάσης.