ΔΙΕΘΝΕΣ
25/07/2018 21:22 EEST | Updated 25/07/2018 21:30 EEST

Έντεκα έγκυες πήραν βιάγκρα για κλινική μελέτη και έχασαν τα μωρά τους

Στην μελέτη συμμετείχαν πολλές περισσότερες γυναίκες

Moussa81 via Getty Images

Εσπευσμένα σταμάτησε μια κλινική μελέτη που πραγματοποιούνταν στην Ολλανδία μετά τον ξαφνικό θάνατο έντεκα μωρών. Οι έγκυες που συμμετείχαν στο πείραμα δέχτηκαν να πάρουν χάπια βιάγκρα για να αναπτυχθούν σωστά τα έμβρυα δεδομένου ότι ο πλακούντας τους δεν λειτουργούσε αποτελεσματικά.

Επιστήμονες αυτή την ώρα αναφέρουν πως πιθανότατα το φάρμακο, το οποίο προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ευθύνεται για την ανεπανόρθωτη βλάβη στους πνεύμονες των μωρών. Επισημαίνουν ωστόσο πως χρειάζονται χρόνο για να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα μέσα στο χρόνο στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία για τις αρνητικές επιπτώσεις του διεγερτικού χαπιού στην εγκυμοσύνη δεν εντόπισαν κάποιο βλαβερές στοιχείο, ωστόσο δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως προκαλείται και κάποιο όφελος.

Το 2010, όταν και διεξήχθησαν οι πρώτες μελέτες πάντως οι υπεύθυνοι είχαν τονίσει πως η θεραπεία με τα βιάγκρα πρέπει να γίνεται μόνο σε δοκιμαστικό επίπεδο.

Ο περιορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου λόγω του υπανάπτυκτου πλακούντα είναι μια σοβαρή κατάσταση που αυτή την ώρα δεν θεραπεύεται, διευκρίνισαν οι επιστήμονες. Μια πιθανή συνέπεια του φαινομένου είναι οι πρόωρες γεννήσεις.

Η κλινική μελέτη που ξεκίνησε πρόσφατα επρόκειτο να διαρκέσει έως το 2020 ενώ διεξήχθη σε έντεκα νοσοκομεία στην Ολλανδία. Μεταξύ αυτών ήταν και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Συνολικά 93 γυναίκες κατανάλωσαν το βιάγκρα ενώ σε άλλες 90 δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο.

Είκοσι μωρά γεννήθηκαν με σοβαρά προβλήματα στον πνεύμονά τους από τα οποία τα περισσότερα συμμετείχαν (μέσω της μητέρας τους) στην κλινική μελέτη.

Έντεκα έχασαν τη ζωή τους από πνευμονικές επιπλοκές.

Ο καθηγητής Zarcko Alfirevic από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή και όχι βεβιασμένα συμπεράσματα για το θάνατο των μωρών. Χρειάζεται προσοχή γιατί οι επιπλοκές δεν παρατηρήθηκαν στις άλλες παρόμοιες δοκιμές που έλαβαν χώρα στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία».

(Με πληροφορίες από BBC)