ΕΟΤ: γένους… θηλυκού: Με 7-4 επικρατούν οι γυναίκες στη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου

Η νέα σύνθεση και ορισμένα στοιχεία για τα μέλη της.
© Allard Schager via Getty Images

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνει φέτος ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, από το 1929 που συστάθηκε, υπαγόμενος τότε στο Υπουργείο Οικονομίας.

Το 1948 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά γενικός γραμματέας στον Οργανισμό, ο οποίος πέρασε από «χίλια μύρια κύματα», από Υπουργείο σε Υπουργείο, αναδιοργανώθηκε το 1978, ενώ από τη θέσπιση Υπουργείου Τουρισμού το 1989, ο ΕΟΤ πέρασε υπό την εποπτεία του.

Ο Οργανισμός, επιτελεί σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού, άλλοτε με σημαντικές αρμοδιότητες και άλλοτε με περιορισμένες, ανάλογα το που υπαγόταν. Στα συν, καταγράφεται το γεγονός ότι με τα γραφεία που λειτούργησαν και λειτουργούν (αρκετά λιγότερα τώρα), στο εξωτερικό, ο ελληνικός τουρισμός διαδόθηκε καλύτερα, ενώ με τη συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού (στις πιο σημαντικές τώρα), δόθηκε η ευκαιρία σε επαγγελματίες και φορείς να προβληθούν περισσότερο.

Στην πολύχρονη ιστορία του Οργανισμού, έχουμε χάσει το μέτρημα, όσον αφορά το πόσοι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς έχουν αλλάξει. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, πρέπει να ξεπερνούν τους 50, σε κάθε πόστο και βέβαια ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Κι όλα αυτά απόρροια της έλλειψης σταθερής κυβερνητικής πολιτικής, απέναντι στον τουρισμό, διότι με κάθε κυβέρνηση άλλαζαν τα ΔΣ, ενώ πολλές φορές με την ίδια κυβέρνηση, άλλαζαν πρόεδροι και γενικοί γραμματείς. Μάλιστα, είχαμε και το φαινόμενο, με τις συγκυβερνήσεις των τελευταίων ετών, το ένα κόμμα να διορίζει πρόεδρο και το άλλο κόμμα γενικό γραμματέα.

Πάντως, από όσο θυμάμαι, δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ στο παρελθόν, σύνθεση ΔΣ με περισσότερες γυναίκες, από άνδρες. Κι είναι αλήθεια, ότι η πολιτική ανδροκρατείται, όμως τώρα, με τη νέα σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΤ, αυτός ο κανόνας έχει την εξαίρεσή του, διότι οι γυναίκες επικράτησαν με… σκορ 7-4!

Ας δούμε λοιπόν τη νέα σύνθεση και ορισμένα στοιχεία για τα μέλη της.

Άντζελα Γκερέκου – Πρόεδρος

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και υποκριτική στην Ακαδημία Θεατρικών Σπουδών του Λονδίνου. Διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (2014-15) και υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού (2009-10).

Δημήτρης Φραγκάκης - Γενικός Γραμματέας

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πτυχίου Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει άριστα αγγλικά και καλά ιταλικά. Έχει εργαστεί επί 16 χρόνια στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, ως συνεργάτης ερευνών στο Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων και σύμβουλος του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει εξειδικευτεί σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και πράσινης οικονομίας ενώ έχει συνεργαστεί με ελληνικές εταιρείες ως εξωτερικός σύμβουλος εταιρικής στρατηγικής και επικοινωνίας.

ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Βαρβάρα Αυδή

Επιχειρηματίας, εκλεγμένη πρώην Πρόεδρος ΔΣ Πανευρωπαϊκού Οργανισμού HistoricHotelsofEurope, Ιδρυτής Δικτύου Υάδες Greek Historic Hotels. Κάτοχος ΜΒΑ και Bachelor Ecole Hoteliere de Lausanne.

Παρασκευή Βασιλοπούλου

Επίτιμη Διευθύντρια Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κριτικός τέχνης. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ανασκαφικό, αρχαιολογικό και συγγραφικό έργο. Έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ.

Αγγελική Κοσμοπούλου - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Διδάκτωρ Αρχαιολογίας με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πολυετή εμπειρία ως σύμβουλος επικοινωνίας σε πολλούς οργανισμούς και φορείς. Σήμερα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος στον κοινωφελή χώρο.

Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης

Οικονομολόγος με ΜΒΑ από το Imperial College London και Διδακτορικό στα Χρηματοοικονομικά από το Χάρβαρντ. Μέλος της Διοίκησης του Ομίλου Πολυτελών Ξενοδοχείων Atrium Hotels και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Αγγελική Μητσολίδου

Μέλος του ΔΣΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ΜΒΑ από το Imperial College London.

Δάφνη Μιχαλοπούλου

Οικονομολόγος με ειδίκευση σε θέματα Τουρισμού, με πολυετή εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό σε τουριστικά επενδυτικά έργα και κατάρτιση μελετών τουριστικής ανάπτυξης για Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMOs), καθώς και για Ευρωπαϊκές Ενώσεις Ξενοδόχων. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne). Μέλος Επιμελητηρίων και θεσμικών φορέων του κλάδου.

Χαρά Πασχαλίδου

Στέλεχος στα ΕΛΤΑ όπου συνέβαλε ως Project Manager στην επιτυχή συμμετοχή της εταιρείας σε μεγάλους διαγωνισμούς Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου της σχολής Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στέλεχος με ειδίκευση στις Πωλήσεις και το marketing.

Βασίλειος Πολίτης

Υποναύαρχος Π.Ν. (ε.α.). Έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις σε ΗΠΑ και Η.Β. και στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ. Διετέλεσε σύμβουλος εταιρειών σε θέματα ανάπτυξης, βελτίωσης λιμενικών υποδομών και μαρίνων.

Νικόλαος Πουλιού

Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Divine Hotels. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος στην ΠΟΞ, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Δημοφιλή