ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2018 09:22 EEST

ΗΠΑ: Ακύρωση εκταμίευσης ενός ακόμα ποσού οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους

Stephen Butler via Getty Images

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακύρωσε την Κυριακή την καταβολή οικονομικής βοήθειας που θα λάμβαναν οι Παλαιστίνιοι, αφού ήδη έβαλε τέλος στη χορήγηση βοήθειας 200 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων (170 εκατ. ευρώ) που προοριζόταν για αυτούς, αποκάλυψε διπλωματική πηγή.

Η νέα περικοπή αμερικανικής οικονομικής βοήθειας αφορά προγράμματα με στόχο την επαναπροσέγγιση των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών κι εντασσόταν μέχρι τώρα σε έναν ειδικό προϋπολογισμό ύψους 10 εκατ. δολαρίων (8,6 εκατ. ευρώ), ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

«Ανακατανέμουμε ένα μέρος αυτών των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για τη διαχείριση συγκρούσεων», ανέφερε η πηγή.

Δεν διευκρίνισε το ακριβές ύψος του ποσού που ανακατανέμεται, σημείωσε πάντως ότι τα προγράμματα που επηρεάζονται θα στραφούν πλέον στην επιδίωξη της συμφιλίωσης μεταξύ των Εβραίων και των Ισραηλινών Αράβων, μειονότητας που φθάνει το 17,5% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Την 24η Αυγούστου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακύρωσε τη χορήγηση βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον. Τα χρήματα πλέον θα αξιοποιηθούν για να «βελτιωθούν» προγράμματα αρωγής στο Ισραήλ, σύμφωνα με την πηγή στην αμερικανική πρεσβεία.

Η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε αυτή την περικοπή της βοήθειας που χορηγούσε στους Παλαιστίνιους μία εβδομάδα πριν ανακοινώσει ότι διακόπτει επίσης κάθε χρηματοδότηση του Γραφείου Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητά του.

 «Εκδικητική ενέργεια»

Οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος χρηματοδότης του UNRWA, καθώς συνεισέφεραν 350 εκατ. δολάρια (300 εκατ. ευρώ) το 2017, όμως φέτος εκταμίευσαν μόλις 60 εκατ. δολάρια (52 εκατ. ευρώ), τον Ιανουάριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι πήρε τις αποφάσεις αυτές για να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευθούν, λίγο καιρό αφότου η Παλαιστινιακή Αρχή διέκοψε κάθε επαφή με την Ουάσινγκτον εξαιτίας του ότι ο μεγιστάνας ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, την 6η Δεκεμβρίου.

Το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης συγκαταλέγεται στα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, καθώς οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται. Αρνούνται πλέον στις ΗΠΑ κάθε μεσολαβητικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ.

Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη 10η Σεπτεμβρίου την απόφασή του να κλείσει το γραφείο της αντιπροσωπείας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον.

Την Κυριακή, η Οργάνωση ανέφερε πως στο προσωπικό της δόθηκε προθεσμία ως τη 13η Οκτωβρίου για να εγκαταλείψει την αμερικανική επικράτεια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Sponsored Post