ΗΠΑ: Αμερικανικές πολιτείες «ξανανοίγουν» κόντρα στις προειδοποιήσεις των ειδικών υγείας

Ενώ οι Νεοϋορκέζοι τάσσονται συντριπτικά υπέρ της καραντίνας.
ASSOCIATED PRESS

Αμερικανικές πολιτείες από τη Μινεσότα στο Μισισίπι ετοιμάζονται αυτήν την εβδομάδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων πολιτειών της χώρας, που προχώρησαν σε χαλάρωση των περιορισμών για τον νέο κορονοϊό επιχειρώντας την ανάκαμψη των πληγεισών οικονομιών τους, αν και ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διατυπώνουν διστακτικότητα ενώπιον των προειδοποιήσεων για την υγεία.

Το Κολοράντο, η Μοντάνα, το Τενεσί ετοιμάζονται επίσης να δώσουν το πράσινο φως για τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων που θεωρούνται μη απαραίτητες, έπειτα από κλείσιμο εβδομάδων, ακόμα κι αν οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής επιπλέον διαγνωστικών τεστ για την εγγύηση της ασφάλειας.

ASSOCIATED PRESS

Η Τζόρτζια, η Οκλαχόμα, η Αλάσκα και η Νότια Καρολίνα είχαν προηγουμένως επανεκκινήσει τις οικονομίες τους έπειτα από εβδομάδες υποχρεωτικού lockdown, που είχαν οδηγήσει εκτός εργασίας εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας προειδοποιούν ότι η αύξηση της ανθρώπινης διαδραστικότητας και της οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα εκτίναξη των κρουσμάτων.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι θα ανακοινώσει έναν οδικό χάρτη για την «υπεύθυνη επανεκκίνηση» της πολιτείας αργότερα σήμερα.

Και αν και τα άνευ προηγουμένως μέτρα καραντίνας έθεσαν σε κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις, υπάρχουν ιδιοκτήτες που βλέπουν με αβεβαιότητα την επιστροφή στην εργασία χωρίς μέτρα προστασίας.

«Θα έμενα στο σπίτι εάν η κυβέρνηση το ενθάρρυνε αυτό, όμως δεν το κάνει. Λέει: ″Το καλύτερο πράγμα είναι να επιστρέψετε στη δουλειά, ακόμα κι αν είναι επικίνδυνο″», είπε στο Reuters η 39χρονη Ρόγιαλ Ρόουζ, ιδιοκτήτρια στούντιο τατουάζ στο Γκρίλι, στο Κολοράντο.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας Τζάρεντ Πόλις έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει η άρση των περιορισμών στο λιανικό εμπόριο. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα τατουάζ ενδέχεται να ανοίξουν την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και κινηματογράφοι.

ASSOCIATED PRESS

O σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ επικεντρώνεται στα πρωτόκολλα προκειμένου να κρατήσει ανοικτά τα εργοστάσια στις ΗΠΑ, την ώρα που η χώρα δίνει μάχη με τον νέο κορονοϊό, περιλαμβάνοντας μέτρα όπως το σκανάρισμα των εργαζομένων. «Θα ξαναδιαμορφώσετε τα εργοστάια» είπε ο Ναβάρο στο Fox News. «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πράγματα όπως σκάνερ θερμοκρασίας για να ελέγχετε τον πυρετό όσων έρχονται».

Δεν υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ

Παρά τις πρόσφατες προόδους, οι περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες δεν έχουν μέχρι και σήμερα τη δυνατότητα διενέργειας αρκετών διαγνωστικών εξετάσεων, τόσων ώστε να ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων την 1η Μαΐου, συμπεραίνουν ερευνητές του Χάρβαρντ σε μια ανάλυση που αναρτήθηκε σήμερα στον εξειδικευμένο ιστότοπο Stat.

Η ανάλυση αυτή αντικρούει τη διαβεβαίωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η χώρα έχει αυξήσει τις δυνατότητες εντοπισμού των κρουσμάτων της Covid-19. Την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με το Covid Tracking Project.

ASSOCIATED PRESS

Στην πραγματικότητα, 19 Πολιτείες είναι όντως έτοιμες, κρίνουν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, όπως η Αλάσκα και η Μοντάνα, οι οποίες πάντως δεν επλήγησαν τόσο από την πανδημία. Οι υπόλοιπες 31 είναι ακόμη μακριά από το να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν γρήγορα τις περισσότερες μολύνσεις. Η Νέα Υόρκη, επί παραδείγματι, θα πρέπει να μπορεί να διενεργεί 130.000-155.000 τεστ ημερησίως, αντί για 20.000 που ήταν ο ημερήσιος μέσος όρος της στα μέσα Απριλίου. Στην Τζόρτζια, όπου ξανάνοιξαν ορισμένα καταστήματα, το έλλειμμα διαγνωστικών τεστ ξεπερνά τα 5.000 ημερησίως.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι έκαναν προσομοίωση ενός ρεαλιστικού σεναρίου, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να γίνονται τουλάχιστον 500.000 τεστ κάθε μέρα μέχρι την 1η Μαΐου, με βάση ένα επιδημικό μοντέλο στο οποίο οι νεκροί θα μειώνονταν στους 545 μέχρι την 15η Μαΐου. Ο Ασίς Τζα, ο διευθυντής του Harvard Global Health Institute, εκτιμά ότι η ανάλυση αυτή δεν συνιστά κατ’ ανάγκη «κακή είδηση»: τα τεστ έχουν αυξηθεί ήδη κατά πολύ, αφού το Σάββατο έγιναν 300.000 και την Κυριακή 256.000. «Τα τεστ ήταν περιορισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βάνες αρχίζουν επιτέλους να ανοίγουν. Απομένει ακόμη πολύς δρόμος, όμως υπάρχει πρόοδος», έγραψε στο Twitter.

Υπέρ της καραντίνας οι Νεοϋορκέζοι

Μολονότι σε πολλές Πολιτείες αποτελεί αντικείμενο έντονων διαφωνιών και αμφισβητήσεων, οι Νεοϋορκέζοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της καραντίνας: στην Πολιτεία που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, σχεδόν 9 στους δέκα κατοίκους (ποσοστό 87%) θεωρούν σωστή την απόφαση του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο να διατηρηθούν τα μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου, τουλάχιστον, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Με βάση αυτή τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Siena College στο διάστημα 19-23 Απριλίου σε δείγμα 803 ψηφοφόρων, ένας στους δύο Νεοϋορκέζους (51%) γνωρίζει κάποιον άνθρωπο ο οποίος βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

ASSOCIATED PRESS

Στην Πολιτεία αυτήν έχουν καταγραφεί περισσότερα από 288.000 κρούσματα, δηλαδή το ένα τρίτο του συνόλου.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας όπου καταγράφονται περισσότεροι από 16.000 θάνατοι (επιβεβαιωμένοι ή ύποπτοι) από την Covid-19, το 60% δηλώνει ότι γνωρίζει έναν ασθενή και το 46% ότι γνωρίζει «προσωπικά» κάποιον που πέθανε από την ασθένεια.

Ο κυβερνήτης Κουόμο επαναλαμβάνει ότι η άρση των μέτρων δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σταδιακά, με μια ενδεχόμενη επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα μετά τις 15 Μαΐου. Στην πλειονότητά τους (56%) οι Νεοϋορκέζοι δηλώνουν ότι δεν περιμένουν ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητά τους.

ASSOCIATED PRESS

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, που κατέχει αυτό το αξίωμα από τον Ιανουάριο του 2011 και δίνει καθημερινά συνεντεύξεις Τύπου με υψηλή ακροαματικότητα, είναι πιο δημοφιλής από ποτέ: το 84% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση και μόνο το 15% τον αποδοκιμάζει. Από την άλλη, τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ εγκρίνει μόνο το 34%, έναντι 65% που τους αποδοκιμάζει.

Το περιθώριο λάθους της δημοσκόπησης ανέρχεται στις 3,7 μονάδες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή