ΔΙΕΘΝΕΣ
26/06/2018 12:26 EEST

ΗΠΑ: Αναστέλλεται η άσκηση διώξεων μεταναστών που περνούν τα σύνορα με τα παιδιά τους

Η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» όμως, όχι

Jose Luis Gonzalez / Reuters

Προς το παρόν έχουν σταματήσει οι διώξεις εναντίον των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ από το Μεξικό μαζί με τα παιδιά τους, καθώς δεν υπάρχουν χώροι για να κρατούνται ολόκληρες οικογένειες, όμως η πολιτική «μηδενικής ανοχής» εξακολουθεί να ισχύει, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ο υπεύθυνος τελωνείων και προστασίας των συνόρων Κέβιν ΜακΑλίναν εξήγησε χθες Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές έχουν σταματήσει να ασκούν διώξεις εναντίον των μεταναστών που φτάνουν παράτυπα στις ΗΠΑ με τα παιδιά τους, καθώς οι υπηρεσίες δεν έχουν χώρο για να τους κρατήσουν.

«Δεν ασκούμε διώξεις στους γονείς αυτούς», δήλωσε ο ΜακΑλίναν, όπως ανέφερε το Politico.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του και το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια πολιτική, βάση της οποίας «θα μπορούν να ασκούνται διώξεις εναντίον των ενηλίκων που περνούν με τα παιδιά τους τα σύνορα –παραβιάζοντας τους νόμους μας και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους στα σύνορα—χωρίς να χωρίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα παιδιά τους».

Οι πράκτορες της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων θα συνεχίσουν να ασκούν διώξεις εναντίον των ενηλίκων που περνούν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ χωρίς να συνοδεύονται από παιδιά.

Εξάλλου τα παιδιά θα χωρίζονται από τους γονείς τους μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για αυτά ή αν ο ενήλικος έχει βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, διευκρίνισε ο ΜακΑλίναν, προσθέτοντας ότι εργάζεται για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει να ασκούνται ξανά διώξεις εναντίον των γονιών που περνούν στις ΗΠΑ με τα παιδιά τους.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την πολιτική της «μηδενικής ανοχής», όμως χρειάζεται «μια προσωρινή λύση» μέχρι να μπορεί να στεγάζει οικογένειες παράτυπων μεταναστών.

«Αυτό θα κρατήσει για μικρό χρονικό διάστημα διότι δεν έχουμε χώρο, δεν έχουμε πόρους για να κρατάμε τους ανθρώπους μαζί. Και ζητάμε από το Κογκρέσο να προσφέρει αυτούς τους πόρους και να κάνει τη δουλειά του», τόνισε η Σάντερς.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)