ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2019 16:52 EET

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τη ζωντανή μετάδοση του διαγγέλματος Τραμπ από τα κανάλια

Tέτοιου είδους διαγγέλματα είναι όλο και πιο σπάνια στις ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Η ζωντανή μετάδοση των διαγγελμάτων του εκάστοτε αμερικανού Προέδρου από τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, δεν είναι υποχρεωτική. Γι′ αυτό τον λόγο, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τα κανάλια να κάνουν την χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ και να μεταδώσουν ζωντανά, το βράδυ της Τρίτης, το διάγγελμά του για το Τείχος που θέλει να υψώσει στο Μεξικό. 

 Ολα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας συμφώνησαν και οι αμερικανοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον Πρόεδρό τους να αναλύει σε ζωντανή μετάδοση «την ανθρωπιστική κρίση», που σύμφωνα με τον Τραμπ είναι επίσης και «κρίση εθνικής ασφαλείας», η οποία συμβαίνει στα νότια σύνορα της χώρας.

Από το  ABC, το CBS, το Fox και το NBC, μέχρι το CNN και το MSNBC, όλοι θα διακόψουν τα προγράμματά τους για να μεταδώσουν τα όσα έχει να πει ο Τραμπ, απαντώντας σε αυτούς που διαφωνούν με το επιχείρημα ότι το διάγγελμα του αμερικανού Προέδρου είναι είδηση την οποία δεν μπορούν να αγνοήσουν. 

Αμέσως μετά τις θετικές απαντήσεις των τηλεοπτικών δικτύων, η Δημοκρατική εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δημοσιοποίησαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν να δοθεί στον Δημοκρατικούς ο αντίστοιχος τηλεοπτικός χρόνος για να απευθυνθούν στο αμερικανικό κοινό. 

«Τώρα που τα τηλεοπτικά δίκτυα αποφάσισαν να μεταδώσουν το διάγγελμα του Προέδρου, το οποίο, με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις του, είναι βέβαιο ότι θα είναι γεμάτο παραπληροφόρηση και κακίες, πρέπει να δοθεί άμεσα ο αντίστοιχος τηλεοπτικός χρόνος στους Δημοκρατικούς» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους. 

Ζημιά εκατομμυρίων δολαρίων

Η απόφαση των δικτύων θα στοιχίσει κάτι παραπάνω, διότι το διάγγελμα θα μεταδοθεί στις 21:00 (04:00 της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος), στη ζώνη υψηλής θεαματικότητας και υψηλών διαφημιστικών εσόδων - που φτάνουν σε πολλά εκατομμύρια δολάρια. 

Οπως τονίζουν οι New York Times, γι′ αυτό τον λόγο τέτοιου είδους διαγγέλματα είναι όλο και πιο σπάνια στις ΗΠΑ και μεταδίδονται ζωντανά από όλα τα δίκτυα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2011. 

Μερικές φορές τα δίκτυα αρνούνται την ζωντανή μετάδοση, όπως συνέβη στην περίπτωση μίας ομιλίας του Ομπάμα για τη μετανάστευση το 2014, η οποία έπαιξε μαγνητοσκοπημένη.  

Κάποιοι από τους επικριτές της απόφασης των καναλιών αναρωτήθηκαν για ποιό λόγο τα δεν μεταδίδουν το διάγγελμα Τραμπ σε μαγνητοσκόπηση, αλλά δεν έλαβαν απάντηση. 

Ατσάλινο Τείχος

Το διάγγελμα Τραμπ θα γίνει εν τω μέσω  του συνεχιζόμενου λουκέτου των κυβερνητικών υπηρεσιών της χώρας, κατά την διάρκεια του οποίο ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας έχουν αρνηθεί να περάσουν μέτρα ύψους 5,6 δισ. δολαρίων αν δεν περιληφθεί σε αυτά και η χρηματοδότηση του Τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Το λουκέτο συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα - και δεν διακρίνεται φως στον ορίζοντα. 

Ο Τραμπ επιμένει στο Τείχος του και η μόνη «παραχώρηση» που έχει προτείνει, είναι να το φτιάξει από ατσάλι και όχι από τσιμέντο, το οποίο «θα είναι όμορφο και πολύ δυνατό».