ΔΙΕΘΝΕΣ
06/01/2021 08:41 EET

ΗΠΑ: Απαλλάχθηκε από κατηγορίες ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ στο Ουϊσκόνσιν

Το περιστατικό είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις.

ASSOCIATED PRESS

Οι εισαγγελικές αρχές του Ουϊσκόνσιν απάλλαξαν την Τρίτη από την ποινική δίωξη έναν λευκό αστυνομικό που πυροβόλησε έναν Αφροαμερικανό από πίσω παρουσία των μικρών παιδιών του, αφήνοντάς τον παράλυτο και πυροδοτώντας διαδηλώσεις οι οποίες αύξησαν τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας Μάικλ Γκρέιβλι της κομητείας Κενόσα αποφάνθηκε πως ο αστυνομικός Ράστιν Σέσκεϊ έδρασε σε αυτοάμυνα στις 23 Αυγούστου και πυροβόλησε τον Τζέικομπ Μπλέικ επτά φορές από μικρή απόσταση, λέγοντας ότι ο Μπλέικ ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και αντιστάθηκε στη σύλληψη, έχοντας υποστεί πολλαπλά χτυπήματα με τέιζερ.

Η απόφαση κατά της δίωξης του Σέσκεϊ ή των άλλων δύο αστυνομικών που ήταν επί σκηνής θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον διαδηλώσεις, που σημειώνονται συχνά στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια μετά από αθωώσεις αστυνομικών για περιστατικά όπου πυροβολούνται Αφροαμερικανοί.

Ο Σέσκεϊ πυροβόλησε επτά φορές μέχρι που ο Μπλέικ έριξε το μαχαίρι, ένας αριθμός που δικαιολογείται και είναι σύμφωνος με την αστυνομική εκπαίδευση, είπε ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντισον Νόμπλ Ρέι, από τον οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ουϊσκόνσιν ζήτησε να εξετάσει την έρευνα.

Ο Γκρέιβλι χαρακτήρισε το περιστατικό τραγωδία για όλους τους εμπλεκόμενους, ειδικά για τον Μπλέικ, που έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω και πυροβολήθηκε παρουσία των μικρών του γιων, ένας από τους οποίους ήταν στο αυτοκίνητο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα ενώ τα πνεύματα είναι ακόμα στα ύψη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαρτίου.