ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2021 07:11 EET

ΗΠΑ: Η αμφιλεγόμενη λέξη που θέλει να αφαιρέσει ο Μπάιντεν από το αμερικανικό δίκαιο

Μια μικρή αλλαγή με τεράστια σημασία.

ASSOCIATED PRESS

Είναι απλώς μια μικρή λεπτομέρεια στην εκτεταμένη αναθεώρηση περί μετανάστευσης που προωθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Αλλά η σημασία είναι συμβολική και τεράστια.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Μπάιντεν, εάν εγκριθεί, θα αφαιρέσει τη λέξη «alien» που σημαίνει «αλλοδαπός» από τους νόμους μετανάστευσης των ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τον με τον όρο «noncitizen» (μτφ. «χωρίς υπηκοότητα).

Είναι ένα συνειδητό βήμα που έχει ως στόχο να αναγνωριστεί η Αμερική ως «έθνος μεταναστών», σύμφωνα με μια περίληψη του νομοσχεδίου που εξέδωσε η νέα κυβέρνηση.

Ο όρος «παράνομος αλλοδαπός», ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει αποκηρυχθεί από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών ως μια απάνθρωπη προσβολή, έγινε ακόμη περισσότερο πεδίο αντιπαράθεσης κατά την θητεία του Τραμπ - με ορισμένους κορυφαίους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να ενθαρρύνουν τη χρήση του και πολλές πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα για την απαγόρευσή του.

Ο κώδικας των ΗΠΑ ορίζει επί του παρόντος τον «αλλοδαπό» ως «οποιοδήποτε άτομο που δεν είναι πολίτης ή υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αξιωματούχοι στο παρελθόν έχουν επικαλεστεί την συχνότητα του όρου στους νόμους των ΗΠΑ για να υπερασπιστούν την χρήση του στα λόγια τους.

Το 2018, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Τζεφ Σέσιονς, έδωσε οδηγίες μέσω ενός e-mail στους εισαγγελείς να χαρατηρίζουν κάποιον που είναι παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «παράνομο αλλοδαπό», επικαλούμενος τον ποινικό κώδικα των ΗΠΑ.

Ο όρος «αλλοδαπός» χρησιμοποιήθηκε συχνά από τον Τραμπ σε ομιλίες του καθώς προειδοποίησε για «τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης».

Μιλώντας στα σύνορα του Μεξικό την περασμένη εβδομάδα σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του ως πρόεδρος, χρησιμοποίησε τον όρο τουλάχιστον πέντε φορές.

Αλλά δεν ήταν όλοι στην κυβέρνηση Τραμπ οπαδοί αυτής της γλώσσας.
Σε συνέντευξή του στην Washington Post που δημοσιεύτηκε λίγο πριν παραιτηθεί από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας το 2019, ο Κέβιν ΜαΚαλίναν δήλωσε ότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «παράνομοι αλλοδαποί» και αντ ’αυτού χαρακτήρισε τους ανθρώπους ως «μετανάστες».

«Νομίζω ότι οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία» είχε πει στην εφημερίδα.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη προσπάθεια αλλαγής αυτής της διατύπωσης
Η Καλιφόρνια έβγαλε τον συγκεκριμένο όρο από τον κώδικα του εργατικού δικαίου της πολιτείας το 2015.

Η Νέα Υόρκη, αντίστοιχα, κατάργησε τον όρο από τον διοικητικό κώδικα πέρυσι. Σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδόθηκαν το 2019, η Νέα Υόρκη απαγόρευσε τον όρο «παράνομος αλλοδαπός» όταν χρησιμοποιείται «με σκοπό να υποτιμήσει, να ταπεινώσει ή να παρενοχλήσει ένα άτομο». Οι παραβιάσεις, προειδοποίησαν οι αρχές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα ύψους έως 250.000 δολαρίων.

Επίσης, πέρυσι δύο βουλευτές του Κολοράντο εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο για την αντικατάσταση του όρου «παράνομος αλλοδαπός» με τον «μετανάστη χωρίς έγγραφα». Το νομοσχέδιο δεν έφτασε ποτέ στο κοινοβούλιο της Γερουσίας για ψηφοφορία.

(με πληροφορίες από CNN)