ΗΠΑ: Η FDA ενέκρινε το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer για μικρά παιδιά

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ πρέπει επίσης να ανάψουν το πράσινο φως.
Handout . via VIA REUTERS

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση του ενισχυτικού εμβολίου κατά της COVID-19 της Pfizer και της BioNTech για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, όπως δήλωσε η ρυθμιστική αρχή την Τρίτη.

Η εξουσιοδότηση καθιστά όλα τα παιδιά πέντε ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξιμα για αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, αν και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ πρέπει επίσης να ανάψουν το πράσινο φως.

«Αν και σε μεγάλο βαθμό η COVID-19 τείνει να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια στα παιδιά από τους ενήλικες, το κύμα της Oμικρον έχει κάνει περισσότερα παιδιά να αρρωσταίνουν από τη νόσο και να νοσηλεύονται», δήλωσε ο Επίτροπος της FDA Ρόμπερτ Κάλιφ σε δήλωση.

Ο Κάλιφ είπε ότι η εξουσιοδότηση θα βοηθήσει στην παροχή συνεχούς προστασίας έναντι του COVID-19 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αρχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παροτρύνει τους Αμερικανούς να λάβουν ενισχυτικές δόσεις και να εμβολιαστούν οι μη εμβολιασμένοι που διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με κορονοϊό και θανάτου.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσοι γονείς παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών θα επιλέξουν μια τρίτη δόση. Μόλις το 28,8% των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Περίπου το 66% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ή 220,6 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία. Από αυτούς, 102,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μία αναμνηστική δόση και 11,7 εκατομμύρια έχουν λάβει και δεύτερη αναμνηστική δόση.

Τα CDC έχουν προγραμματίσει μια συνάντηση εξωτερικών συμβούλων για να συζητήσουν τα ενισχυτικά εμβολία την Πέμπτη. Ο διευθυντής του οργανισμού έχει τον τελευταίο λόγο για τη χορήγηση των εμβολίων.