ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2019 11:23 EEST

ΗΠΑ: Η Τζέιν Φόντα συνελήφθη για «κοινωνική ανυπακοή» ενώ διαδήλωνε κατά της κλιματικής αλλαγής

Μετακόμισε στην Ουάσιγκτον με σκοπό να διαδηλώνει κάθε Παρασκευή και στην συνέχεια να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

twitter

Η Τζέιν Φόντα συνελήφθη από την αστυνομία της Ουάσιγκτον, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ενώ λάμβανε μέρος σε διαδήλωση που γινόταν στα σκαλιά του Καπιτωλίου, για την κλιματική αλλαγή. 

Η ίδια είχε κάνει γνωστή την συμμετοχή της στην διαδήλωση, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Η Τζέιν Φόντα μιλώντας στην εφημερίδα The Washington Post είχε δηλώσει πως μετακόμισε στην πρωτεύουσα, καθώς ήθελε να γίνει πιο ενεργή στην μάχη για την κλιματική αλλαγή.

«Θα μετακομίσω στην Ουάσιγκτον με σκοπό να διαδηλώνω κάθε Παρασκευή. Θα την ονομάσω ”Ασκηση Πυρόσβεσης την Παρασκευή”. Θα δείχνουμε  κοινωνική ανυπακοή και οι αστυνομικές αρχές θα μας συλλαμβάνουν».

Στον ιστότοπο που δημιούργησε με την ονομασία «Fire Drill Friday», η Φόντα δίνει την δική της εξήγηση για την απόφαση της να μετακομίσει στην Ουάσιγκτον.

«Μετακόμισα στην Ουάσιγκτον για να είμαι πιο κοντά στο επίκεντρο του αγώνα  για την κλιματική αλλαγή. Κάθε Παρασκευή μέχρι τον Ιανουάριο, θα ηγούμαι εβδομαδιαίων διαδηλώσεων στο Καπιτώλιο και θα απαιτήσω από τους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο».

Σύμφωνα με την ίδια, έμπνευση της για την ενεργή συμμετοχή της, υπήρξε τόσο  η Γκρέτα Τούνμπεργκ όσο και οι διαμαρτυρίες  των νέων σε όλο τον κόσμο.