ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2019 20:59 EET | Updated 12/12/2019 22:50 EET

ΗΠΑ: Η Γερουσία επικύρωσε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Joel Carillet via Getty Images

Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε ομόφωνα την Πέμπτη ψήφισμα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε μια κίνηση που πιθανότατα θα προκαλέσει αντιδράσεις από την Τουρκία, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις Άγκυρας- Ουάσινγκτον. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει το ψήφισμα με 405 ψήφους υπέρ και 11 κατά στα τέλη του Οκτωβρίου, Ωστόσο η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί του Τραμπ έχουν την πλειοψηφία, είχε μπλοκαριστεί αρκετές φορές από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα, είναι πολιτική των ΗΠΑ η αναγνώριση ως γενοκτονία της εξόντωσης 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Οθωμανούς από το 1915 ως το 1923. 

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με οθωμανικές δυνάμεις κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο, αλλά αμφισβητεί τους αριθμούς και αρνείται πως η εξόντωση ήταν προϊόν συστηματικής οργάνωσης και συνιστά γενοκτονία. 

Η υιοθέτηση του ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Πασινιάν στο Twitter. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις από την Τουρκία

Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε σήμερα στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων», τόνισε στο twitter ο Αλτούν.

«Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες».

(με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu)