ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2019 07:56 EEST

ΗΠΑ: Εφαρμογή κυρώσεων με «επιθετικό» τρόπο για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya

Μητσοτάκης: «To τάνκερ δεν κατευθύνεται στην Ελλάδα»

JOHNNY BUGEJA via Getty Images

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να εφαρμόσει με «επιθετικό» τρόπο τις κυρώσεις που επιβάλλει στο Ιράν προκειμένου να εμποδίσει τον ιδιωτικό τομέα να παράσχει συνδρομή στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο πλέει στη Μεσόγειο και η Ουάσινγκτον θέλει να συλληφθεί, προειδοποίησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο ναυτιλιακός τομέας ειδοποιήθηκε ότι θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ», τόνισε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Ουάσινγκτον ήδη προειδοποίησε διάφορες χώρες να μην επιτρέψουν στο δεξαμενόπλοιο να ελλιμενιστεί.

Δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων παρακολούθησης πλοίων καταγράφουν πως το πλοίο, το Adrian Darya — το πρώην Grace 1 — πλέει στη Μεσόγειο και έχει χαράξει πορεία προς την Ελλάδα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «το σκάφος δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα και δεν έχουμε αίτημα άδειας εισόδου σε ελληνικό λιμάνι».

Μητσοτάκης στο France 24: Το σκάφος δεν κατευθύνεται προς ελληνικό λιμάνι

Στο μεταξύ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο France 24, διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα. «Δεν έχουμε λάβει αίτημα για ελλιμενισμό του σε ελληνικό λιμάνι», δήλωσε.

Στη συνέντευξή του o Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το ιρανικό πετρελαιοφόρο Adrian Darya 1, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης σειράς μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ δεν έχει για προορισμό την Ελλάδα. «Δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Δεν έχουμε λάβει αίτημα για να ελλιμενιστεί σε ελληνικό λιμάνι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η στιχομυθία με τον δημοσιογράφο του γαλλικού καναλιού ήταν η εξής:

Δημοσιογράφος: Ας έρθουμε καταρχήν στο Adrian Darya, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που κρατήθηκε σχεδόν έναν μήνα στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές αρχές. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πορεία προς το ελληνικό λιμάνι της Καλαμάτας. Είστε έτοιμος να το δεχθείτε, να επιτρέψετε την είσοδό του στα ελληνικά χωρικά ύδατα;

Πρωθυπουργός: Το σκάφος δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα και δεν έχουμε αίτημα άδειας εισόδου σε ελληνικό λιμάνι, κατά συνέπεια ... 

Δημοσιογράφος: Αυτό φαίνεται στο δρομολόγιό του...

Πρωθυπουργός: Πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά από όσα γνωρίζουμε έως τώρα, αυτό το σκάφος δεν κατευθύνεται προς ελληνικό λιμάνι.

Δημοσιογράφος: Αυτό φαίνεται στην ιστοσελίδα της ναυτικής κυκλοφορίας ...δεν ισχύει λοιπόν αυτό, και δεν υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ...

Πρωθυπουργός: ....Καθόλου, καθόλου... Η θέση των ΗΠΑ είναι πολύ γνωστή. Είναι μια γενική θέση σε ένα γενικό ζήτημα. Αυτό που σας λέω είναι ότι δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα αγκυροβόλησης σε ελληνικό λιμάνι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, France 24)