ΔΙΕΘΝΕΣ
05/05/2020 09:04 EEST

ΗΠΑ: Εφιαλτική εκτίμηση της FEMA για 200.000 κρούσματα και 3.000 θανάτους την ημέρα ως την 1η Ιουνίου

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει την αναφορά, λέγοντας πως δεν έχει εξεταστεί από την ομάδα εργασίας για τον κορονοϊό.

Spencer Platt via Getty Images

Μία εφιαλτική νέα πρόβλεψη που παρουσιάστηκε από τη FEMA στις ΗΠΑ (Federal Emergency Management Agency) δείχνει μια πιθανή εκτόξευση κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 σε 200.000 κρούσματα και 3.000 νεκρούς ημερησίως ως την 1η Ιουνίου.

Οι σοκαριστικοί αυτοί αριθμοί έρχονται ενώ δεκάδες πολιτείες αρχίζουν να προβαίνουν σε άρση αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ανοίγουν επιχειρήσεις σε εργαζομένους και πελάτες, κατόπιν προτροπών από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ένας ρυθμός 3.000 θανάτων ημερησίως θα σήμαινε περίπου 90.000 νεκρούς τον μήνα. Αυτός ο ρυθμός θανάτων θα αποτελούσε αύξηση 70% από τον σημερινό μέσο όρο των 1.750 την ημέρα. Οι αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι περίπου 25.000 ημερησίως.

Η εκτιμώμενη αύξηση, η οποία απεικονίστηκε σε ένα γράφημα που προετοίμασε η FEMA και φαίνεται να περιελάμβανε πληροφορίες από το CDC, θα μπορούσε να συνδέεται τόσο με τη χαλάρωση μέτρων ασφαλείας ανά τη χώρα και την αύξηση των τεστ που θα υποδεικνύουν περισσότερα κρούσματα. Δεν είναι ξεκάθαρο πού βασίζονται τα νούμερα στο έγγραφο- ή τι επηρέαζε, ή θα μπορούσε να επηρεάσει τους αριθμούς.

Η αναφορά αυτή, την οποία υπέδειξαν πρώτοι οι New York Times, υποδείκνυε ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε περιοχές γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες, στη Νότια Καλιφόρνια, και σε νότιες και βορειοανατολικές περιοχές.

«Η μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών δεν έχουν εκτεθεί στον ιό, δεν υπάρχει ανοσία και οι αρχικές προϋποθέσεις που επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα ανά την Αμερική δεν έχουν αλλάξει στα αλήθεια» είπε στους Times ο Λάρι Τσάνγκ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

 

 

Η Washington Post ανέφερε πως το μοντέλο δημιουργήθηκε από τον Τζάστιν Λέσλερ, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στο Τζονς Χόπκινς. Είπε στην Post πως οι πληροφορίες ήταν «δουλειά σε εξέλιξη» οι οποίες περιλαμβάνουν ένα εύρος πιθανοτήτων και δεν προοριζόταν ως μια ολοκληρωμένη «πρόγνωση». Όπως είπε στον Post, ωστόσο, οι αριθμοί υποδεικνύουν πόσο γρήγορα η Covid-19 θα μπορούσε να ξεφύγει εκτός ελέγχου, ανάλογα με τις πολιτικές ενέργειες.

«Υπάρχουν σενάρια επανεκκίνησης όπου θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου πολύ γρήγορα» προειδοποίησε ο Λέσλερ.

 

 

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την αναφορά, λέγοντας πως οι προβλέψεις δεν έχουν ελεγχθεί από την ομάδα εργασίας του Τραμπ για τον κορονοϊό. «Τα δεδομένα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν τη δημιουργία μοντέλων από την ομάδα εργασίας ή δεδομένα που αυτή έχει αναλύσει» ανέφερε ο Τζουντ Ντιρ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σε ανακοίνωση.

Ο Τραμπ ανέβασε την δική του πρόβλεψη για 60.000 θανάτους, που είχε γίνει τον προηγούμενο μήνα, σε 100.000. «Από πλευράς θανάτων...είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο, το χαμηλότερο που είχε προβλεφθεί» ανακοίνωσε την Κυριακή.

Μετάφραση/αναδημοσίευση από την αμερικανική έκδοση της HuffPost