ΔΙΕΘΝΕΣ
09/02/2018 14:08 EET | Updated 09/02/2018 16:19 EET

ΗΠΑ: Έληξε το «shutdown» του ομοσπονδιακού κράτους

Leah Millis / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Twitter ότι επικύρωσε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, δίνοντας έτσι τέλος στο «shutdown», την αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, που διήρκεσε πάνω από οκτώ ώρες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε και αυτή σήμερα, μετά τη Γερουσία, το σχετικό νομοσχέδιο των 600 σελίδων παρατείνει έως τις 23 Μαρτίου τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και προτείνει αύξηση των δαπανών του ομοσπονδιακού κράτους κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως για την άμυνα και τις εσωτερικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για διετή περίοδο.

Με την έγκρισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 240 ψήφους υπέρ έναντι 186 κατά δίνεται τέλος στη διάρκειας μερικών ωρών αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους μετά τα μεσάνυχτα χθες όταν έληξε η διορία της τρέχουσας χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Ο Τραμπ αναμένεται τώρα να το επικυρώσει, ώστε να έχει την ισχύ νόμου. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει εξάλλου ότι ο πρόεδρος θα το υπογράψει.

Μολονότι το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από την ηγεσία της Γερουσίας με τη βεβαιότητα ότι θα εγκριθεί, οι γερουσιαστές δυσκολεύτηκαν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις που προέβαλε την τελευταία στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ, ο οποίος ήταν αντίθετος στις δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από έλλειμμα στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να εγκριθεί μόλις σήμερα το πρωί από τη Γερουσία, μετά την εκπνοή της διορίας για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.

Επισήμως η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σταμάτησε στις 07:00 ώρα Ελλάδας. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που αναστέλλεται εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου και είχε διαρκέσει τρεις ημέρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)