ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2019 23:37 EEST

ΗΠΑ: Ερευνα σε βάρος της Apple και της Google εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Στο στόχαστρο τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon και το Facebook.

Mason Trinca / Reuters

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλέον την αρμοδιότητα για πιθανή διερεύνηση της Apple, ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με το αν οι τεχνολογικοί κολοσσόχοι χρησιμοποιούν το μέγεθος τους για να βλάψουν τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (ΟΕΕ) συμφώνησαν να δώσουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικαιοδοσία να αναλάβει τον πιθανό έλεγχο της Apple και της Google, που ανήκουν στην Alphabet Inc, για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

Στην ΟΕΕ δόθηκε η δικαιοδοσία να ερευνήσει την Amazon και το Facebook, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ηγέτιδα δύναμη στις υπηρεσίες streaming μουσικής, Spotify Technology SA, και άλλες εταιρείες έχουν επικρίνει τις πρακτικές του κατασκευαστή του iPhone, περιγράφοντας την εταιρεία ως αντι-ανταγωνιστική, σε καταγγελία τους προς τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις αντιμονοπωλιακές συμφωνίες.

Το κεντρικό θέμα της καταγγελίας του Spotify είναι ένα τέλος 30%, με το οποίο η Apple χρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών.

Η εταιρεία έχει υπερασπιτεί τις πρακτικές της στο παρελθόν, λέγοντας ότι λαμβάνει μια προμήθεια μόνο εάν ένα αγαθό ή μια υπηρεσία πωλείται μέσω μιας εφαρμογής. «Οι χρήστες μας εμπιστεύονται την Apple - και αυτή η εμπιστοσύνη είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς λειτουργούμε ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό κατάστημα», ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή της.

Πηγή: Reutres