ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2019 10:45 EEST

ΗΠΑ: Ερευνα για τη διαμονή μελών της Πολεμικής Αεροπορίας σε ξενοδοχεία του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπος με παρόμοιες καταγγελίες για προκλητική εύνοια των επιχειρήσεών του.

ASSOCIATED PRESS

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) διέταξε την διεξαγωγή μιας επισταμένης έρευνας σχετικά με την διαδικασία επιλογής των διανυκτερεύσεων του πληρωμάτων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην διάρκεια πτήσεων μεγάλης διάρκειας, σύμφωνα με το Politico.

Η έρευνα ενεργοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, τα πληρώματα αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών έχουν περιστασιακά διανυκτερεύσει στο θέρετρο που διαθέτει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Σκωτία, ενώ γίνεται ανεφοδιασμός τους με καύσιμα, σε ένα μικρό εμπορικό αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Παράλληλα, έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις παραμονής στρατιωτικού προσωπικού σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στον πρόεδρο Τραμπ.

Η παραμονή του πληρώματος στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-17 στο θέρετρο Turnberry που έχει ο Τραμπ στην Σκωτία (μέσα στο 2019), που δημοσιοποίησε πρώτο το Politico την Παρασκευή, δεν ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, κατά την πτήση επιστροφής στις ΗΠΑ από την αεροπορική βάση (Al Udeid Base) στο Κατάρ, μία ομάδα της Αεροπορικής Εθνοφρουράς του Μέιν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο (Prestwick Airport), το οποίο είναι το πιο κοντινό αεροδρόμιο στο αναφερόμενο (πολυτελές) θέρετρο του Τραμπ. Το πλήρωμα του αεροσκάφους, αλλά και οι επιβάτες του διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο του Τραμπ, σύμφωνα με μία πηγή που ήταν παρούσα, μία ανάρτηση στο Instagram, αλλά κι ένα περιστατικό που περιγράφει το ταξίδι του πληρώματος και το οποίο επεξεργάστηκε το Politico.

Η USAF δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα απάντησης ερωτήσεων σχετικά με την διαμονή του πληρώματος και τον επιβατών στο αναφερόμενο ξενοδοχείο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ταξίαρχος Εντ Τόμας που είναι εκπρόσωπος Τύπου της USAF δήλωσε στο Politico μέσω μιας ανακοίνωσης του ότι, «οι πρώτες έρευνες αναφέρουν ότι η πτήση του πληρώματος στην Σκοτία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες και την διαδικασία.»

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η διαμονή στελεχών της USAF σε πολυτελή ξενοδοχεία ακόμη κι αν η τιμή τους είναι εντός των ορίων που έχει προβλέψει η κυβέρνηση, «είναι επιτρεπτή, αλλά δεν συνιστάται. Κατόπιν αυτού, γίνεται μελέτη της σχετικής διαδικασίας που υπάρχει.»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ακόμη κι αν τα πληρώματα της USAF ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες και την διαδικασία, θα πρέπει να μας απασχολεί η εικόνα που δίνουμε ως προς τη μη σωστή διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου, η οποία μπορεί να προκύψει από την διαμονή ενός πληρώματος σε τέτοιες [πολυτελείς] εγκαταστάσεις.»

Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή, ο υπαρχηγός της αρμόδιας διοίκησης αερομεταφορών (Air Mobility Command) που επιβλέπει το σκέλος των αερομεταφορών της USAF σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ότι η εξέταση των κανονισμών και της διαδικασίας έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει ότι το προσωπικό της USAF ακολούθησε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες, αλλά και για να διαπιστωθεί αν είναι επιτρεπτό (για στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) να διαμένουν σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στον αρχιστράτηγο της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Τόμας έδωσε έμφαση στο ερώτημα για το αν θα πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά «και στο ενδεχόμενο δημιουργίας εντυπώσεων που είναι δυνατό να δημιουργηθούν από τους χώρους που επιλέγουν να διαμείνουν τα πληρώματα.»

Η εντολή για την διεξαγωγή της έρευνας δόθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Αεροπορίας Μάθιου Ντόνοβαν και τον στρατηγό του αμερικανικού Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου Ντέιβιντ Γκόλντφεϊν και καλύπτει το προσωπικό ενεργού υπηρεσίας στην Αεροπορική Εθνοφρουρά, αλλά και στο Σώμα Εφέδρων της USAF.

Το Politico ανέφερε πρώτο την Παρασκευή ότι η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ενεργοποίησε έρευνα για τα όσα συνέβησαν στην Σκωτία τον Απρίλιο εξαιτίας της ανησυχίας της, ότι η χρήση περιουσιακών στοιχείων του Τραμπ και του γειτονικού αεροδρομίου, από προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μπορεί να συνιστά σύγκρουση συμφερόντων για τον Αμερικανό πρόεδρο. Ετσι, η ίδια επιτροπή θέλει να διαπιστώσει αν το αμερικανικό Πεντάγωνο βοηθάει στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του οικονομικά προβληματικού θερέτρου γκολφ που διαθέτει ο πρόεδρος Τραμπ στην Σκωτία.

Στα περιστατικά που διερευνούνται συμπεριλαμβάνεται και μία στάση ενός επταμελούς πληρώματος μεταγωγικού αεροσκάφους C-17 από την Αεροπορική Εθνοφρουρά της Αλάσκας στην διάρκεια της πτήσης του προς το Κουβέιτ. Τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος εκνευρίστηκε γιατί οι τιμές του φαγητού και των ποτών ήταν υψηλότερες από την αποζημίωσή του, παρά την δήλωση της USAF ότι η τιμή διανυκτέρευσης ήταν χαμηλότερη από τις άλλες πιθανές επιλογές που υπήρχαν σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με καταγγελίες ότι οι επιχειρήσεις του επωφελούνται με άδικο τρόπο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι με αρμοδιότητα σε ζητήματα δεοντολογίας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την διαμονή ξένων αξιωματούχων σε ξενοδοχεία του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει την επόμενη διάσκεψη των ηγετών της ομάδας χωρών G7 στο θέρετρο (Doral resort) στην Φλόριντα, προσφέροντας ένα πιθανό οικονομικό δώρο στην αναφερόμενη τουριστική εγκατάσταση.

Η USAF από την πλευρά της, άφησε χθες να εννοηθεί ότι η χρήση του αεροδρομίου από το 2015 όπως και του ξενοδοχείου του Τραμπ στην Σκωτία, είναι σύμφωνη με τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ