ΗΠΑ και Ιράν κάνουν ένα βήμα πίσω προς το παρόν - Αλλά η ένταση παραμένει

Η Τεχεράνη διατείνεται ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου βέβαιες ότι έχει πει την τελευταία της λέξη.
Alexander Drago / Reuters

Οι ΗΠΑ και το Ιράν έκαναν ένα βήμα πίσω από το χείλος ενός πιθανού πολέμου όπου βρέθηκαν την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει ότι δεν θα απαντήσει με στρατιωτικά αντίποινα στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Από την επίθεση δεν σημειώθηκε καμία ανθρώπινη απώλεια αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή παραμένουν σε εγρήγορση.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έδειχνε την πρόθεση να αποκλιμακώσει την κρίση, την οποία ο ίδιος πυροδότησε περασμένη εβδομάδα με την έγκριση της δολοφονίας του κορυφαίου στρατηγού του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμάνι.

Khaled Abdullah / Reuters

Το Ιράν απάντησε με τη ρίψη βαλλιστικών πυραύλων σε ιρακινές βάσεις που φιλοξενούσαν αμερικανικά στρατεύματα, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν σκοπό να σκοτώσουν πολλά στελέχη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές, ιδίως στη βάση Αλ Ασαντ, στην επαρχία Ανμπαρ του Ιράκ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, εκτίμησε πως είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η Τεχεράνη θα προχωρήσει ή όχι σε νέες επιθέσεις.

Πάντως, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να αγκαλιάσουν την ειρήνη με όλους όσους το επιδιώκουν». Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη αλλαγή τόνου από την προειδοποίησή του μια ημέρα νωρίτερα ότι «αν το Ιράν κάνει οτιδήποτε δεν πρέπει να κάνει, θα υποστεί τις συνέπειες και πολύ έντονα».

Το Ιράν διαβεβαιώνει τον ΟΗΕ ότι δεν επιδιώκει «κλιμάκωση του πολέμου»

Το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη με επιστολή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η επιχείρηση ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν έτσι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων» ή ζημιές «σε πολιτικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές του Ιράκ οι οποίες επλήγησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στην επιστολή του.

Η Τεχεράνη άσκησε το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όταν «άρχισε και ολοκλήρωσε μετρημένα και συμμετρικά στρατιωτικά αντίποινα» για τη δολοφονία του «μάρτυρα» υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί, αναφέρει ακόμα το κείμενο της επιστολής του πρεσβευτή.

Ομως απέρριψε ως «απίστευτη» την πρόταση των ΗΠΑ για συνεργασία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης. Ο Ραβανσί δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «εισήγαγε μια νέα φάση κλιμάκωσης και εχθρότητας προς το Ιράν» με τον φόνο του Σολεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.

Essam Al Sudani / Reuters

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες κατά τις οποίες το Ιράν παροτρύνει ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις να μην επιτεθούν σε αμερικανικές δυνάμεις στην επικράτεια του Ιράκ.

«Λάβαμε κάποιες ενθαρρυντικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν στέλνει μηνύματα στις παραστρατιωτικές οργανώσεις να μην δράσουν εναντίον αμερικανικών στόχων ούτε πολιτών» και «ελπίζουμε ότι το μήνυμα αυτό» θα εισακουστεί, ανέφερε ο Πενς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Ωστόσο, αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε ότι το Ιράν «θα πάρει σύντομα σκληρότερη εκδίκηση», μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Το ιρανικό πρακτορείο επικαλέστηκε τον ανώτερο αξιωματικό Αμπντολάχ Αραγκί, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν φαίνεται «να υπαναχωρεί» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις. Εξάλλου το Tasnim επικαλέστηκε και τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φανταβί ο οποίος δήλωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων αποτελούν επίδειξη της ιρανικής, στρατιωτικής ισχύος και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

ΗΠΑ: Μέτρο αυτοάμυνας η εξόντωση Σολεϊμανί

Στο μεταξύ, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσε με επιστολή της το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η εξόντωση του Σολεϊμανί στην πρωτεύουσα του Ιράκ με αεροπορικό πλήγμα ήταν πράξη «αυτοάμυνας», ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή της, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Κέλι Κραφτ τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

Wana News Agency / Reuters

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Εσπερ έκανε λόγο για «ορισμένο επίπεδο αποτροπής» έναντι του Ιράν με την εξόντωση του Σολεϊμανί.

«Με τα πλήγματα που διεξαγάγαμε εναντίον της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») στα τέλη Δεκεμβρίου και κατόπιν με την επιχείρησή μας εναντίον του Σολεϊμανί, θεωρώ ότι αποκαταστήσαμε ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής απέναντί τους», είπε ο υπουργός Σμυνας των ΗΠΑ. «Αλλά θα δούμε. Το μέλλον θα δείξει».

Δυσπιστία και δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ απέτυχαν την Τετάρτη να πείσουν τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη του Κογκρέσου, αλλά και μερικούς Ρεπουμπλικάνους για την ύπαρξη της άμεσης απειλής που επέβαλε την πραγματοποίηση της επίθεσης κατά του Κασέμ Σολειμανί.

Ετσι, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο προγραμματίζουν την διεξαγωγή ψηφοφορίας για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών αναφορικά με τη διεξαγωγή πολέμου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο αρχηγός του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλι, αλλά και η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ πραγματοποίησαν μια σειρά διαβαθμισμένων ενημερώσεων για το σύνολο των 535 μελών του Κογκρέσου. Οι απόρρητες αυτές ενημερώσεις, προς τα μέλη του Κογκρέσου είχαν ως κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος την απόφαση του προέδρου Τραμπ να διατάξει την επίθεση που πραγματοποίησε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα κατά του στρατηγού Σολειμανί στο Ιράκ, την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπογραμμίζοντας μία βαθιά και δικομματική διαίρεση στο Καπιτώλιο, οι Δημοκρατικοί, αλλά και τουλάχιστον δύο Ρεπουμπλικάνοι, υποστήριξανότι οι αξιωματούχοι δεν παρουσίασαν αποδείξεις για να υποστηρίξουν τα όσα έχουν δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ και οι Αμερικανοί στρατηγοί, ότι ο Σουλειμανί αποτελούσε μία «επικείμενη απειλή» για τις ΗΠΑ.

Οι ίδιοι αμφισβήτησαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Τραμπ για τον φόνο ενός ξένου ηγέτη στο έδαφος μιας τρίτης χώρας και κυρίως τη νομιμότητα της ενέργειας αυτής.

(με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ)

Δημοφιλή