ΗΠΑ και Κίνα προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο εμπόριο

Συνομιλίες για παύση του εμπορικού πολέμου.
Carlos Barria / Reuters

Κορυφαίοι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας πάνω στο εμπόριο συναντήθηκαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο μιας εβδομάδας συνομιλιών, κατά την οποία οι δύο πλευρές δούλεψαν πάνω στις λεπτομέρειες των δεσμεύσεων της Κίνας για δομικές μεταρρυθμίσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα παράτασης της προθεσμίας που είχε τεθεί για την 1η Μαρτίου, για την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγές ενημερωμένες για τις συνομιλίες ανέφεραν ότι πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, δεδομένης της αντίστασης της Κίνας στις αμερικανικές απαιτήσεις για συγκεκριμένα βήματα από το Πεκίνο για τον τερματισμό των εξαναγκαστικών μεταφορών αμερικανικής τεχνολογίας, τον περιορισμό των βιομηχανικών επιδοτήσεων και άλλων πολιτικών που έχουν σκοπό την παροχή άδικων πλεονεκτημάτων έναντι των αμερικανικών εταιρειών.

Εάν οι δύο πλευρές δεν επιτύχουν συμφωνία ως τα μεσάνυχτα της 1ης Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα αυξήσει τους δασμούς στο 25% από το 10% σε εισαγωγές στις ΗΠΑ κινεζικών αγαθών αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η αισιοδοξία για τις συνομιλίες για το εμπόριο προκάλεσε άνοδο στα χρηματιστήρια, ειδικά στις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα του Νοεμβρίου.

«Η υπόθεση εργασίας που έχουμε είναι ότι οι δύο πλευρές θα πάνε πέρα από την προθεσμία, επειδή νομίζω ότι θα χρειαστεί να συναντηθούν οι δύο πρόεδροι για να οριστικοποιήσουν κάποιες πλευρές της συμφωνίας» είπε ο Μάιρον Μπρίλιαντ, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους.

Reuters

«Είμαστε κοντά, δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Υπάρχουν ακόμα κενά, και υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει» πρόσθεσε ο Μπρίλιαντ, που είναι σε επαφή και με τις δύο κυβερνήσεις για τις συνομιλίες.

Το CNBC ανέφερε πως η Κίνα έχει δεσμευτεί για αγορές αμερικανικών αγαθών αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων, και ότι οι δύο χώρες συζητούν για μια συνάντηση στα τέλη του Μαρτίου μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Φλόριντα, επικαλούμενο πηγές ενημερωμένες για την όλη κατάσταση.

Μια αύξηση στους δασμούς θα αποτελούσε νέο πλήγμα για τους κατασκευαστές που ακόμα προσπαθούν να διαχειριστούν την αναταραχή στις αλυσίδες προμηθευτών τους, η οποία έχει προκληθεί από τους εκατέρωθεν δασμούς που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου ο οποίος έχει αναταράξει τις αγορές και επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Αξιωματούχος της βιομηχανίας με πληροφόρηση για τις συνομιλίες είπε πως εάν επιτευχθεί πλαίσιο συμφωνίας, μπορεί να χρειαστούν άλλοι τρεις με έξι μήνες για να καλυφθούν οι λεπτομέρειες, και οι δύο πλευρές παραμένουν ακόμα μακριά ως προς έναν μηχανισμό για την επικύρωση και την επιβολή της συμμόρφωσης στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Κίνα.

Από πλευράς του ο Τραμπ είπε πως υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι ΗΠΑ να επιτύχουν συμφωνία με την Κίνα για τερματισμό του εμπορικού πολέμου, και πως κλίνει προς την απόφαση παράτασης της προθεσμίας της 1ης Μαρτίου- σημειώνοντας πως ο γύρος διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας παρατείνεται κατά δύο ημέρες. Οι διαπραγματευτές σημείωσαν πρόοδο, είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, καθώς συναντούσε τους κορυφαίους του διαπραγματευτές και τον ομόλογό τους, τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης πως μπορεί να συμπεριλάβει ή όχι στη συμφωνία τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies και ZTE Corp. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος της Huawei και της οικονομικής της διευθύντριας για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή