ΗΠΑ: Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

«Εκπληκτική διμερής σχέση»: Δέσμευση Ελλάδας- ΗΠΑ για εμβάθυνση συνεργασίας.
ASSOCIATED PRESS

Τη δέσμευσή τους στον Στρατηγικό Διάλογο, ως «δήλωση στην εκπληκτική διμερή σχέση των δύο χωρών» επανέλαβαν ΗΠΑ και Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία εξετάστηκε ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας- ΗΠΑ, εν όψει του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το 2021.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ΗΠΑ και Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις για την ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβαν την πεποίθησή τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών θα έπρεπε να επιλύονται ειρηνικά, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ «καλωσόρισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να εμπλακεί σε διάλογο με άλλες χώρες στην περιοχή για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

ΗΠΑ και Ελλάδα επίσης επανέλαβαν τη δέσμευσή τους, για περαιτέρω εμβάθυνση της στενής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Ακόμη, υπογραμμίστηκε η επιθυμία για συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο του μοντέλου 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ), ενώ εκφράστηκε η στήριξη προς την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς για διατλαντικούς θεσμούς- και σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία της εφαρμογής της με συνέπεια και καλή πίστη.

Οι δύο χώρες εξέφρασαν επίσης την πρόθεσή τους για περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας σε επίπεδα στρατηγικής άμυνας και ασφαλείας, επεκτείνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Ως προς τον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε πως Ελλάδα και ΗΠΑ προχωρούν στη συνεργασία τους με βάση κοινά συμφέροντα ως προς την ασφάλεια απέναντι σε τρομοκράτες, διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και άλλες απειλές. Επίσης, υπήρξε δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του 2016 για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα άρσης της βίζας, περιλαμβανομένης της έκδοσης νέων ταυτοτήτων και της πλήρους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων επιβατών αεροσκαφών.

Ως προς το εμπόριο, τονίστηκε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις ως προς την προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ καλωσορίστηκε η εμφάνιση νέων επενδύσεων και εξαγορών από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα. Οι δύο κυβερνήσεις επίσης τόνισαν πως επιδιώκουν την αύξηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, το 5G και η ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών.

Ως προς την ενέργεια, επιδοκιμάστηκε η ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline), ενώ έγινε αναφορά στον Διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, την πλωτή μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και άλλα «εμπορικά βιώσιμα» ενεργειακά projects, μεταξύ των οποίων ο αγωγός αερίου EastMed.

Δημοφιλή