ΔΙΕΘΝΕΣ
06/01/2021 10:08 EET | Updated 06/01/2021 12:04 EET

ΗΠΑ: Κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί

Νίκη του Δημοκρατικού Ράφαελ Γουόρνοκ στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια- προβάδισμα του Τζον Όσοφ για τη δεύτερη έδρα.

via REUTERS
.

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μία διαφιλονικούμενη έδρα στη Τζόρτζια των ΗΠΑ την Τετάρτη στην «κούρσα» για τη Γερουσία και διατηρούσαν προβάδισμα για τη Δεύτερη, πλησιάζοντας περισσότερο στο να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος και τη δυνατότητα να στηρίζουν ευκολότερα τις πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν όταν αναλάβει καθήκοντα αργότερα μέσα στον μήνα. 

Ο Δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ επικράτησε επί της Ρεπουμπλικανής Κέλι Λέφλερ, ενώ ο επίσης Δημοκρατικός Τζον Όσοφ φαινόταν να έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Ντέιβιντ Πέρντιου. Σύμφωνα με την Edison Research, ο Όσοφ είχε 50,2% ένατι 49,8% του Πέρντιου με καταμετρηθέν το 98%. 

Ο Γουόρνοκ, Βαπτιστής ιεροκήρυκας, νίκησε τη Λέφλερ σε μια από δύο επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις στη Τζόρτζια, που θα κρίνουν τον έλεγχο της Γερουσίας- και το αν οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούν να μπλοκάρουν την ατζέντα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Με καταμετρημένο το 98%, ο Γουόρνοκ είχε προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας έναντι της Λέφλερ, περίπου 40.000 ψήφους.

Οι κρίσιμες αναμετρήσεις τράβηξαν περίπου 4,5 εκατ. ψηφοφόρους- ρεκόρ για επαναληπτικές εκλογές- μαζί με περίπου μισό δισ. δολάρια σε διαφημιστική δαπάνη από τις 3 Νοεμβρίου, καθώς και επισκέψεις Τραμπ και Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί πρέπει να κερδίσουν και τις δύο έδρες για να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Νίκη τους θα είχε ως αποτέλεσμα μια Γερουσία 50-50, δίνοντας στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις την καθοριστική ψήφο. Το κόμμα ήδη έχει μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν οι Ρεπουμπλικανοί πάρουν τη δεύτερη έδρα, θα είχαν πρακτικά δύναμη βέτο στους υποψηφίους του Μπάιντεν στις «αρένες» της πολιτικής και της δικαιοσύνης, καθώς και σε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες του.

Κανένας Δημοκρατικός δεν είχε κερδίσει κούρσα για τη Γερουσία στη Τζόρτζια εδώ και 20 χρόνια. Οι επαναληπτικές εκλογές κατέστησαν απαραίτητες όταν κανένας από τους υποψηφίους δεν μπόρεσε να περάσει το 50% των ψήφων τον Νοέμβριο.

Ο Γουόρνοκ θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός γερουσιαστής της Τζόρτζια και ο 33χρονος Όσοφ, αν νικήσει, θα είναι το νεαρότερο μέλος της Γερουσίας. Ο Πέρντιου έχει ήδη υπηρετήσει μια θητεία ως γερουσιαστής και η Λέφλερ, ένα από τα πλουσιότερα μέλη του Κογκρέσου, ανέλαβε πριν από έναν χρόνο για να αντικαταστήσει έναν γερουσιαστή που αποσυρόταν.

(με πληροφορίες από Reuters)