ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, έκανε αίτηση για τουριστική βίζα

Παρά τις εκκλήσεις για οποιεσδήποτε βίζες που κατέχει ο Μπολσονάρο να ανακληθούν μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις στη Μπραζίλια.
UESLEI MARCELINO via REUTERS


Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο υπέβαλε αίτηση για τουριστική βίζα διάρκειας έξι μηνών για να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο δικηγόρος του τη Δευτέρα, παρά τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών για οποιεσδήποτε βίζες που κατέχει ο Μπολσονάρο στις ΗΠΑ να ανακληθούν μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις των οπαδών του στη Μπραζίλια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν την αίτησή του την Παρασκευή, δήλωσε ο δικηγόρος του, Φελίπε Αλεσάντρε, προσθέτοντας ότι ο Μπολσονάρο θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο εκκρεμεί η αίτησή του.

«Θα ήθελε να πάρει λίγο χρόνο να ξεκουραστεί, να καθαρίσει το κεφάλι του και να απολαύσει το να είναι τουρίστας στις Ηνωμένες Πολιτείες για μερικούς μήνες πριν αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του», ανέφερε ο Αλεσάντρε σε απάντησή του μέσω email στο Reuters.

«Το αν θα χρησιμοποιήσει ή όχι ολόκληρο το εξάμηνο εξαρτάται από τον ίδιο και την όποια στρατηγική θα συμφωνήσουμε να ξεκινήσουμε με βάση τα σχέδιά του καθώς αναπτύσσονται», πρόσθεσε ο δικηγόρος του πρώην προέδρου.

Οι Financial Times ανέφεραν αρχικά ότι ο Μπολσονάρο είχε ζητήσει τουριστική βίζα.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι τα αρχεία βίζας είναι εμπιστευτικά σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία προσθέτοντας ότι το τμήμα δεν μπορεί να συζητήσει λεπτομέρειες για μεμονωμένες περιπτώσεις βίζας.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο πέταξε στη Φλόριντα δύο ημέρες πριν λήξει η θητεία του την 1η Ιανουαρίου και ο αριστερός πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναλάβει τα καθήκοντά του, πριν οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου εισβάλλουν στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο λεηλάτησαν το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό παλάτι της Βραζιλίας, ζητώντας στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή των εκλογών του Οκτωβρίου που κέρδισε ο Λούλα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας συμφώνησε να ξεκινήσει έρευνα για τον Μπολσονάρο για φερόμενη ενθάρρυνση αντιδημοκρατικών διαδηλώσεων που κατέληξαν σε εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια από υποστηρικτές του στη Μπραζίλια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, 41 Δημοκρατικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν την να συνεργαστεί με την έρευνα της Βραζιλίας για βίαιες διαδηλώσεις στη Μπραζίλια και να ανακαλέσει οποιεσδήποτε αμερικάνικη βίζα κατείχε ο Μπολσονάρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι εναπόκειται σε ένα άτομο που εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη λεγόμενη βίζα «Α» που προορίζεται για διπλωμάτες και αρχηγούς κρατών να αναχωρήσει από τη χώρα εντός 30 ημερών ή να υποβάλει αίτηση για αλλαγή του καθεστώτος μετανάστευσης. Ο Μπολσονάρο πιστεύεται ότι εισήλθε με μια τέτοια βίζα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα