ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2021 11:13 EET | Updated 15/01/2021 11:14 EET

ΗΠΑ: Οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να πάνε στην τουαλέτα της Ιβάνκα Τραμπ

Αναγκάζονται να νοικιάζουν πανάκριβο διαμέρισμα στην Ουάσινγκτον για να κάνουν την ανάγκη τους.

ASSOCIATED PRESS

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ νοικιάζουν ένα μικρό στούντιο στην Ουάσινγκτον, κοντά στο σπίτι της κόρης του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ, προκειμένου οι πράκτορες να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, αποκάλυψε πηγή με γνώση της κατάστασης στο CNN.

Το διαμέρισμα νοικιάζεται για να λειτουργεί ως εγκατάσταση «ελεύθερου χρόνου και χώρου» στη γειτονιά Καλοράμα - μια ιδιαίτερα δημοφιλή συνοικία όπου έχουν σπίτι διάφοροι αξιωματούχοι και διπλωμάτες και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το σπίτι των Κούσνερ-Τραμπ έχει μεγάλο μέγεθος 465 τ.μ., και διαθέτει έξι υπνοδωμάτια και επτά μπάνια. Ομως, οι πράκτορες που προστατεύουν την οικογένεια δεν εισέρχονται στο σπίτι, σύμφωνα με την πηγή η οποία απέφυγε να διευκρινίσει εάν αυτό συμβαίνει κατόπιν αιτήματος του ζεύγους ή λόγω του πρωτοκόλλου των μυστικών υπηρεσιών.

ASSOCIATED PRESS

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η ενοικίαση του διαμερίσματος δεν έγινε μόνο για την χρήση της τουαλέτας αλλά και για να έχουν έναν δικό τους χώρο οι πράκτορες. Το διαμέρισμα διαθέτει επίσης γραφείο με ίντερνετ και εκτυπωτή, καθώς και κουζίνα, όπου οι φρουροί μπορούν να τρώνε και να ξεκουράζονται μετά από μεγάλες βάρδιες ή σε ώρες όπου η εύρεση ανοιχτών εστιατορίων στην περιοχή αποδεικνύεται δύσκολη.

Η Washington Post, η οποία πρώτη αποκάλυψε αυτές τις δαπάνες, έγραψε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση νοικιάζει αυτόν τον χώρο για 3.000 δολάρια το μήνα, ή περισσότερα από 100.000 δολάρια μέχρι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζουντ Ντίρι, διέψευσε ότι οι Κούσνερ δεν επέτρεπαν στα μέλη των μυστικών υπηρεσιών να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα τους.

«Οι Κούσνερ έχουν τεράστιο σεβασμό για τους άνδρες και τις γυναίκες της υπηρεσίας. Το σπίτι τους θα είναι πάντα ανοιχτό για αυτούς και έχουν τεράστια ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια» σχολίασε.

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Αργότερα, ένας εκπρόσωπος της μυστικής υπηρεσίας είπε στο CNN: «Η μυστική υπηρεσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ιδίως σε μια κατοικία, για τη διεξαγωγή προστατευτικών επιχειρήσεων με ελάχιστο αντίκτυπο σε ένα νοικοκυριό. Σύμφωνα με αυτήν την πρακτική, το προσωπικό μας δεν ζητά πρόσβαση στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών κατοικιών. Η Ιβάνκα Τραμπ και ο Τζάρεντ Κούσνερ δεν έχουν αρνηθεί την πρόσβαση στο προσωπικό».

Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι επιβολής του νόμου ανέφεραν στην Washington Post ότι οι εγκαταστάσεις του σπιτιού της οικογένειας είχαν οριστεί εξαρχής να μην χρησιμοποιούνται από τους πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας.

Ο ένας αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι δεν γνώριζε τον λόγο αυτού του κανόνα, ενώ ο άλλος είπε ότι ήταν ιδέα του ζεύγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία πέρασε μήνες προσπαθώντας να εξασφαλίσει εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας φορητής τουαλέτας, που αφαιρέθηκε μετά από καταγγελίες των γειτόνων.

ASSOCIATED PRESS

Στη συνέχεια, οι πράκτορες άρχισαν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες ενός γκαράζ στο σπίτι του Ομπάμα, οι οποίες είχαν φτιαχτεί για του άνδρες της δικής του ασφάλειας.

Αυτή η επιλογή τερματίστηκε όταν η ασφάλεια του Ομπάμα τους απαγόρευσε να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες αυτές, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία την είχαν αφήσει μια φορά.

Στη συνέχεια, οι πράκτορες άρχισαν να πηγαίνουν στο σπίτι του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, περίπου ένα 1,5 χλμ. μακριά ή έκαναν την ανάγκη τους σε τουαλέτες τοπικών καφέ και εστιατορίων.

Εν τέλει νοίκιασαν ένα στούντιο με φυσικό φως και μπάνιο...

(με πληροφορίες από CNN)