ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2020 08:47 EEST

ΗΠΑ: Ολο και περισσότεροι νέοι θετικοί στον κορονοϊό - Τι σημαίνει αυτό για το δεύτερο κύμα

Τα νέα στατιστικά δεδομένα και ο κίνδυνος των ασυμπτωματικών φορέων.

Thomas Tolstrup via Getty Images

Παρά τα όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για το νέο κορονοϊό, ένα πράγμα μέχρι στιγμής φαινόταν ότι δεν χωρούσε αμφιβολία: οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τον ιό και να πεθάνουν. 

Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια πιο περίπλοκη εικόνα. Οι ηλικιωμένοι φαίνεται να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τον COVID-19 αλλά δεν είναι και πιο πιθανό να νοσήσουν. 

Τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) από τα μέσα Μαρτίου διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με COVID-19 στις ΗΠΑ είχαν μέσο όρο ηλικία τα 55 έτη και πάνω - παρόλο που μόνο το 29% του πληθυσμού της χώρας έχει αυτή την ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, τα δεδομένα  αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη συνολική κατανομή ηλικίας της χώρας (με εξαίρεση τα παιδιά 19 ετών και κάτω, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος των λοιμώξεων).

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα του CDC , που δημοσιεύθηκαν στις 19 Ιουνίου, δείχνουν ότι σχεδόν το 70% των ανθρώπων στις ΗΠΑ που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό από τις 30 Μαΐου και μετά ήταν νεότεροι από 60 χρονών. Η μέση ηλικία των ασθενών με COVID-19 στις ΗΠΑ ήταν 48, και είναι ακόμη χαμηλότερη στις πολιτείες της χώρας, όπου ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται καθημερινά, όπως η Φλόριντα και η Αριζόνα

Η εξέταση πιθανότατα παίζει ρόλο στην αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης. Στην αρχή της επιδημίας, όταν οι εξετάσεις ήταν σύντομες, μόνο οι πιο άρρωστοι ασθενείς μπορούσαν να κάνουν το τεστ. Δεδομένου ότι πολλοί από τους πιο άρρωστους ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι, υπερεκπροσωπήθηκαν στα στατιστικά δεδομένα από νωρίς. Αλλά τώρα, με πολύ πιο εύκολο έλεγχο, τα δίκτυα δημόσιας υγείας είναι σε θέση να συλλάβουν πιο ήπιες και ασυμπτωματικές περιπτώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλοί νεότεροι που πιθανότατα δεν θα είχαν δοκιμαστεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

«Όσο περισσότερες δοκιμές κάνουμε, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στην αλήθεια», λέει η Νάταλι Ντιν, επίκουρη καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται στις ΗΠΑ για όλες τις ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νέων. 

Επειδή είναι τόσο σαφές ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με άλλα προβλήματα υγείας διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, οφείλουν να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί από τους νεότερους καθώς η κοινωνία «ανοίγει ξανά», λέει η Ντιν. Οι νέοι που πάσχουν από ήπια ή ασυμπτωματική νόσο και είναι φορείς, ενδεχομένως να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον που συνεχίζει να είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι να εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό χωρίς να το καταλαβαίνει. 

Για λόγους προσωπικής αλλά και δημόσιας υγείας, λέει η Ντιν, είναι ακόμη σημαντικό για τα άτομα όλων των ηλικιών να ασκούν κοινωνικές αποστάσεις και να φορούν μάσκες δημοσίως.

 
 
 

Πηγή: ΤΙΜΕ