ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2019 09:39 EEST | Updated 10/05/2019 09:59 EEST

ΗΠΑ: Την καθαίρεση Τραμπ ζητούν πάνω από 10 εκατ. πολίτες

Στόχος της Πελόζι, συγκέντρωση στοιχείων για την κατάρτιση μιας ακλόνητης νομικής επιχειρηματολογίας.

Bill Clark via Getty Images
Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Αλ Γκριν

Κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών και πολλές οργανώσεις παρουσίασαν χθες Πέμπτη στην Ουάσινγκτον μια αίτηση την οποία έχουν υπογράψει περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι και με την οποία ζητούν από το Κογκρέσο να ξεκινήσει τη διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μπροστά από το Καπιτώλιο και από ένα πανό που έγραφε «Ο Τραμπ πρέπει να φύγει» δύο βουλευτές των Δημοκρατικών, η Ρασίντα Τλάιμπ και ο Αλ Γκριν, καθώς και εκπρόσωποι πολλών οργανώσεων, όπως η MοveOn και η Women’s March, παρουσίασαν ένα στικάκι στο οποίο είχαν συγκεντρώσει τις υπογραφές.

«Κρατάμε στα χέρια μιας δέκα εκατομμύρια λόγους να είμαστε εδώ σήμερα», δήλωσε ο Γκριν. «Αυτή την ιδιαίτερα ζοφερή εποχή για τη χώρα μας έχει έρθει η ώρα, κατά τη γνώμη μου, να πολεμήσουμε», τόνισε η Τλάιμπ η οποία ζητεί την καθαίρεση του Τραμπ εδώ και μήνες.

Ήδη από τον Μάρτιο η βουλευτής των Δημοκρατικών παρουσίασε μια πρόταση με την οποία ζητούσε από την επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων να ερευνήσει αν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει προβεί σε ενέργειες που θα δικαιολογούσαν την έναρξη διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

 Αντίθετα όμως με την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών οι επικεφαλής του κόμματος διστάζουν, καθώς φοβούνται ότι η διαδικασία για την καθαίρεση του Τραμπ, που φαίνεται να μην είναι δημοφιλής στην κοινή γνώμη βάσει των δημοσκοπήσεων, ενδέχεται να διχάσει βαθιά τη χώρα την ώρα που πλησιάζουν και οι προεδρικές εκλογές του 2020.

 

Η Νάνσι Πελόζι ζητάει αυτοσυγκράτηση από τους Δημοκρατικούς

Η κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των Δημοκρατικών και της κυβέρνησης Τραμπ έχει εξελιχθεί σε συνταγματική κρίση, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει προχωρήσει στην επίκληση του υπηρεσιακού απορρήτου (executive privilege) για το σύνολο του πορίσματος του Ρόμπερτ Μάλερ, μεταδίδει το ABC News επικαλούμενο σχετική δήλωση της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Οι Δημοκρατικοί στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα έχουν δρομολογήσει την διαδικασία για τον καταλογισμό περιφρόνησης προς το Κογκρέσο στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ενώ παρά το γεγονός της πρόκλησης συνταγματικής κρίσης, η Πελόζι ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της, σχετικά με την αποφυγή κατά την τρέχουσα περίοδο, μιας κίνησης επίσημης αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ (impeachment).

«Διεξάγουμε έρευνες οι οποίες θα μας δώσουν γεγονότα και την αλήθεια», δήλωσε η Πελόζι στην κοινοβουλευτική συντάκτρια του ABC News Μαίρη Μπρους, κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου στο Καπιτώλιο.

«Αυτό δεν αφορά το Κογκρέσο ή κάποια επιτροπή του Κογκρέσου. Αφορά τον αμερικανικό λαό και το δικαίωμά του να ξέρει ότι πρόκειται για τις εκλογές του, αλλά και για την παρέμβαση μιας ξένης κυβέρνησης στις εκλογές, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος το θεωρεί αυτό, ως μία αστεία υπόθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Πελόζι είπε επίσης, ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζερόλντ Νάντλερ αναφορικά με το ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε συνταγματική κρίση».

Ωστόσο, η ίδια δίνει έμφαση σε μία ομαλή και χωρίς βιασύνη εξέλιξη των ερευνών από τους Δημοκρατικούς στο πλαίσιο του έργου της κοινοβουλευτικής εποπτείας που ασκείται από την Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο την συγκέντρωση στοιχείων για την κατάρτιση μιας ακλόνητης νομικής επιχειρηματολογίας.

Η Πελόζι δίνει έμφαση επίσης, στο γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουν ακούσει στο πλαίσιο μιας ακρόασης στο Κογκρέσο, τον Ρόμπερτ Μάλερ που είχε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Όταν είμαστε έτοιμοι θα έρθουμε στην ολομέλεια, θα δούμε», απάντησε η Πελόζι όταν ερωτήθηκε για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την πρόταση καταλογισμού περιφρόνησης απέναντι στο Κογκρέσο, σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Η τοποθέτησή της, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινήσεων από τους Δημοκρατικούς αναφορικά με τον ομαδικό καταλογισμό περιφρόνησης του Κογκρέσου σε βάρος αρκετών αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ.

Μεταξύ αυτών, ο πρώην Νομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν, ο οποίος εμποδίστηκε από τον πρόεδρο Τραμπ ως προς την παράδοση εγγράφων, αλλά κι ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος έχει αρνηθεί την παράδοσης στοιχείων για τις φορολογικές επιστροφές εξαετίας του προέδρου Τραμπ, αλλά και επιχειρήσεών του.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προσπαθεί με λεπτούς χειρισμούς σε πολιτικό επίπεδο να διαχειριστεί αποτελεσματικά από την μια μεριά, την ώθηση της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών για την (άμεση) αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ από την άλλη μεριά, καλείται να διατηρήσει την ψυχραιμία της απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο, δεν έχει μεταβάλλει την στάση της ως προς την αποφυγή βιαστικών κινήσεων από τους Δημοκρατικούς που ενδέχεται να προκαλέσουν απρόβλεπτες εξελίξεις ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Η αμφισβήτηση της άσκησης των εξουσιών του προέδρου, είναι μία από τις πιο διχαστικές κινήσεις - σε πολιτικό επίπεδο - που μπορείς να κάνεις, προκαλώντας διχασμό στην χώρα, εκτός κι αν έχεις ακλόνητα επιχειρήματα που θα πρέπει να παρουσιαστούν ξεκάθαρα στον αμερικανικό λαό», δήλωσε η Πελόζι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ