ΔΙΕΘΝΕΣ
24/07/2019 15:57 EEST

ΗΠΑ: Πρόστιμο ρεκόρ, ύψους 5 δισ. δολαρίων, στo Facebook

Για τις πρακτικές του όσον αφορά στην ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα.

ASSOCIATED PRESS

Το Facebook θα πληρώσει πρόστιμο- ρεκόρ, ύψους 5 δισ. δολαρίων, στο ευρύτερο πλαίσιο κυβερνητικής έρευνας για τις πρακτικές του ως προς την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα, και θα αλλάξει την προσέγγισή του στο συγκεκριμένο θέμα, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission- FTC) των ΗΠΑ.

Οι ψήφοι στην FTC ήταν 3 έναντι 2 (βάσει των γραμμών των κομμάτων) για την υιοθέτηση του συμβιβασμού, ο οποίος χρειάζεται την έγκριση του δικαστηριου, με τους Δημοκρατικούς να λένε πως ο συμβιβασμός αυτός δεν επαρκεί, ούτε το ύψος του προστίμου είναι αρκετά μεγάλο.

«Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις στα δισεκατομμύρια χρήστες του ανά τον κόσμο πως θα μπορούσαν να ελέγξουν πώς διαμοιράζονται οι προσωπικές πληροφορίες, το Facebook υπονόμευσε τις επιλογές των χρηστών» ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός Τζο Σίμονς, πρόεδρος της FTC, σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο ο Δημοκρατικός Ροχίτ Τσόπρα είπε ότι η ποινή αυτή παρέχει «ομαδική ασυλία» στα στελέχη του Facebook και «όχι πραγματικούς περιορισμούς στο business model του Facebook»- καθώς και ότι «δεν επιλύει τα κεντρικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτές τις παραβιάσεις».

Σύμφωνα με την FTC, η πολιτική του Facebook ως προς τα δεδομένα ήταν παραπλανητική για «δεκάδες εκατομμύρια» ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου του Facebook και επίσης παραβίασε τους κανόνες του κατά παραπλανητικών πρακτικών όταν δεν αποκάλυψε πως οι αριθμοί τηλεφώνου που είχαν συλλεχθεί για ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας θα χρησιμοποιούνταν για διαφημιστικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, το συμβούλιο του Facebook θα δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή για θέματα ιδιωτικότητας, που δίνει τέλος στον «απεριόριστο έλεγχο από τον διευθύνονται σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πάνω σε αποφάσεις σχετικά με την ιδιωτικότητα των χρηστών».

Το Facebοοκ συμφώνησε επίσης να επιβλέπει περισσότερο τις εφαρμογές «τρίτων».

Ο Τσόπρα και η επίσης Δημοκρατική Ρεμπέκα Σλότερ, που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία, είπαν ότι το πρόστιμο των 5 δισ. ίσως να είναι χαμηλότερο από τα κέρδη του Facebook από την παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί της FTC υποστήριξαν πως ο συμβιβασμός αυτός «περιορίζει σημαντικά τη δύναμη του κ. Ζάκερμπεργκ- κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα καμία κυβερνητική υπηρεσία, οπουδήποτε στον κόσμο».

Sponsored Post