ΔΙΕΘΝΕΣ
21/02/2020 10:46 EET | Updated 21/02/2020 15:19 EET

ΗΠΑ: Ρωσική ανάμειξη για την επανεκλογή του Τραμπ βλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες

Προειδοποίηση στους αμερικανούς βουλευτές για απόπειρα παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2020.

ASSOCIATED PRESS

Αξιωματούχοι των αμερικανών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν τους βουλευτές την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στην προεκλογική εκστρατεία του 2020 με στόχο να προωθήσει την επανεκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόσωπο, που έχει γνώση της υπόθεσης και μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοι του Τραμπ στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Επιτροπή Μυστικών Πληροφοριών της Βουλής αμφισβήτησαν την έκθεσε που υπέβαλαν αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών την περασμένη Πέμπτη.

«Οι Ρεπουμπλικανοί απάντησαν όπως αναμενόταν. Τρελάθηκαν», είπε η ανώνυμη πηγή. 

US National Intelligence
national intelligence

 Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την επιτροπή σε αυτή την απόρρητη ενημέρωση ότι η Ρωσία προσπαθεί να αλοιώσει την ακεραιότητα των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου και παράλληλα να ενισχύσουν την υποψηφιότητα του Τράμπ ώστε να εξασφαλίσει και δεύτερη τετραετή θητεία.

«Αυτοί (οι Ρώσοι) ευνοούν έναν υποψήφιο» δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι κατονόμασαν τον Τραμπ.

Οι New York Times ανέφεραν την Πέμπτη ότι μια μέρα μετά την ενημέρωση αυτή, ο Tραμπ επέπληξε τον Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών, Τσόζεφ Μαγκουάιρ, επειδή επέτρεψε στο προσωπικό του να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι αντικατέστησε τον Μαγκουάιρ με τον Ρίτσαρντ Γκρένελ, έναν πιστό συνεργάτη του που έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στη Γερμανία από το 2018.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις αποκαλύψεις. Το Γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η Ρωσία και άλλες χώρες θα προσπαθήσουν να παρέμβουν στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Οι μυστικές πληροφορίες των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία και στις εκλογές του 2016 είχε χρησιμοποιήσει fake news, κυβερνοεπιθέσεις και άλλες μεθόδους που αποσκοπούσαν στην επικράτηση του Τραμπ έναντι της δημοκρατικής αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον. Η Ρωσία αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Ο Τραμπ, εξάλλου, έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τα εύρηματα των μυστικών πληροφοριών. Σε σύνοδο κορυφής του 2018, δήλωσε ότι βρήκε την άρνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για ρωσική ανάμιξη «εξαιρετικά ισχυρή».

Ο πρώην ειδικός εισαγγελέας Ρόμπετ Μάλερ κατέληξε πέρυσι στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για το συντονισμό μεταξύ της Ρωσίας και της εκστρατείας Τραμπ. Ωστόσο, ο Μάλερ δεν ξεκαθάρισε εάν ο Τραμπ παρεμπόδισε την έρευνά του.

Κρεμλίνο: «Παρανοϊκές» οι κατηγορίες

Το Κρεμλίνο αναμένει ότι καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, θα υπάρξει αυξανόμενος αριθμός δημοσιευμάτων περί υποτιθέμενων αποπειρών της Ρωσίας να παρέμβει στην ψηφοφορία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τα επίμαχα δημοσιεύματα.

«Πρόκειται για άλλο ένα σε μια σειρά παρανοϊκών δημοσιευμάτων και με λύπη μας λέμε πως ο αριθμός τους θα αυξάνεται καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές. Βεβαίως δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια», υπογράμμισε.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Sponsored Post