ΔΙΕΘΝΕΣ
29/05/2019 13:09 EEST

ΗΠΑ: «Σχεδόν σίγουρα» το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις σε τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

ASSOCIATED PRESS

Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη πως θαλάσσιες νάρκες «σχεδόν σίγουρα από το Ιράν» χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον τάνκερ στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων νωρίτερα μέσα στον μήνα, και προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην προβεί σε νέες επιχειρήσεις.

Ο Μπόλτον είπε ότι η «συνετή και υπεύθυνη» προσέγγιση από τις ΗΠΑ, που έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, έχει ξεκαθαρίσει στο Ιράν και τα υποχείριά του πως τέτοιου είδους ενέργειες διακινδυνεύουν μια «πολύ ισχυρή» αμερικανική αντίδραση.

Ο Μπόλτον μιλούσε σε δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι εν όψει συνόδων Αράβων ηγετών στη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη που καλούνται να συζητήσουν τις επιπτώσεις των επιθέσεων των τάνκερ και των πληγμάτων με drones δύο ημέρες αργότερα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο βασίλειο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν κατηγορήσει ακόμα κάποιον για τις δολιοφθορές σε τέσσερα σκάφη, μεταξύ των οποίων δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια, κοντά στο εμιράτο της Φουτζάιρα.

Το Ριάντ έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη πως διέταξε τα πλήγματα με οπλισμένα drones, για τα οποία την ευθύνη ανέλαβαν οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι, οι οποίοι μάχονται εναντίον συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, στο πλαίσιο τετραετούς σύγκρουσης η οποία εκλαμβάνεται ως πόλεμος «δι αντιπροσώπων» μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

«Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι ήταν ναυτικές νάρκες σχεδόν σίγουρα από το Ιράν» είπε ο Μπόλτον. Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό κανενός στην Ουάσινγκτον σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό, και νομίζω πως είναι σημαντικό η ηγεσία στο Ιράν να ξέρει ότι ξέρουμε» είπε ο Μπόλτον.