ΔΙΕΘΝΕΣ
23/05/2019 08:08 EEST

ΗΠΑ σε Τουρκία: Οι συνέπειες για τους S-400 θα είναι πραγματικές και πολύ αρνητικές

Για συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν κάνει λόγο η Άγκυρα.

International Business Times

«Θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες» για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία.

Με αυτά τα λόγια η εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, έστειλε για μια ακόμα φορά το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει πράξη τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και την αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει προαναγγείλει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας για το θέμα των S-400, η Μόργκαν Ορτέιγκους απάντησε ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει «συνεπής», και εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.

«Είμαστε προφανώς πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους και έχουμε συνεχίσει να ασχολούμαστε με το θέμα μας - όσον αφορά τις ανησυχίες μας για την απόκτηση αυτή (S-400), αλλά θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και νομίζω ότι ο υπουργός (Εξωτερικών) το είχε εκφράσει πολύ νωρίς. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από αυτό που είπε και συνεχίζει να λέει ο υπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν;

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του στις ΗΠΑ, Ντόναλαντ Τραμπ ενδέχεται σύντομα να συναντηθούν κατ′ ιδίαν, είτε στην Τουρκία είτε στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα. Αυτό βέβαια, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ο Ερντογάν έχει προσκαλέσει τον Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία και υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ενδέχεται να αποδεχθεί την πρόσκληση. 

«Δουλεύουμε το χρονοδιάγραμμα τώρα», εξήγησε. «Έχουμε ορισμένες θετικές ενδείξεις, αλλά η χρονική στιγμή [της επίσκεψης] δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη. 

Αρκετοί επενδυτές και αναλυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στη σχέση των δύο χωρών και φυσικά το ενδιαφέρον για μια πιθανή συνάντηση είναι αυξημένο ενώ ελπίζουν πως η Τουρκία θα αποφύγει τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις μοιάζουν να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τον ίδιο τον Τραμπ.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας - και γαμπρός του Ερντογάν - συζήτησε τον Απρίλιο με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου - και γαμπρό του Τραμπ - Τζάρεντ Κούσνερ το ζήτημα. Ελάχιστες λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη συζήτησή τους, ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Τραμπ «κατανοεί» τις ανάγκες της Τουρκίας που την οδήγησαν να αγοράσει τουςS-400. Η Ουάσινγκτον αντιπροτείνει στην Άγκυρα την απόκτηση συστοιχιών του αντίστοιχου συστήματος Patriot.  

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)