ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2018 07:30 EET

ΗΠΑ: Στην τρίτη της ημέρα μπαίνει η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους

Yuri Gripas / Reuters

Η αναστολή λειτουργίας πολλών από τις υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ εισέρχεται στην τρίτη της ημέρα σήμερα Δευτέρα, αφού οι διαπραγματευτές των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών στη Γερουσία δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία αργά το βράδυ της Κυριακής όσον αφορά την απαίτηση του κόμματος της αντιπολίτευσης να υπάρξει ένα νομοθέτημα που θα συμπεριλαμβάνει την προστασία των «Ονειροπόλων», των νέων μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στη χώρα όταν ήταν παιδιά.

Η Γερουσία προγραμματίζει να διεξαγάγει μια ψηφοφορία σήμερα στις 12:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) επί ενός μέτρου που θα εξασφαλίσει προσωρινή χρηματοδότηση για τις δημόσιες υπηρεσίες ως την 8η Φεβρουαρίου και θα επιτρέψει σε χιλιάδες υπαλλήλους του ομοσπονδιακού κράτους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του GOP Μιτς Μακόνελ έτεινε έναν κλάδο ελαίας στους δημοκρατικούς, υποσχόμενος να φέρει ένα σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση προς συζήτηση στις αρχές Φεβρουαρίου εάν δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα μέχρι τότε.

Ο Μακόνελ διαβεβαίωσε ότι «η πρόθεσή του» είναι να φέρει στην αίθουσα ένα σχέδιο νόμου «που θα λύνει τα θέματα του DACA, της ασφάλειας των συνόρων και συναφή ζητήματα», πριν προσθέσει: «η πρόθεσή μου είναι επίσης να καταθέσω ένα σχέδιο νόμου για τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες, για την αρωγή σε περιοχές που επλήγησαν από καταστροφές και άλλα σημαντικά θέματα» ως τότε.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα ψηφίσουν υπέρ του μέτρου για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους αρκετοί γερουσιαστές των δημοκρατικών ώστε να τερματιστεί το περιλάλητο shutdown, η αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η ισχύς των τρεχόντων διακανονισμών σχετικά με τη χρηματοδότηση για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και δεν ανανεώθηκε, εν μέσω των αντεγκλήσεων ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους δημοκρατικούς για το εξαιρετικά φορτισμένο πολιτικά ζήτημα της μετανάστευσης.

Αρνούμενοι να ψηφίσουν άλλο ένα μέτρο προσωρινής χρηματοδότησης του κράτους την περασμένη εβδομάδα, οι δημοκρατικοί απαίτησαν ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει και να προστατεύσει τους «Ονειροπόλους» από την απέλαση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)