ΗΠΑ: Εγκρίθηκαν τα έξυπνα όπλα μετά από 20 χρόνια

Θα εκπυρσοκροτούνται μόνο από επαληθευμένους χρήστες.
Brian Losness via Reuters

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, τα έξυπνα όπλα θα διατίθενται επιτέλους στις ΗΠΑ και αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά όπλων

Τα εξατομικευμένα έξυπνα όπλα, τα οποία μπορούν να εκπυρσοκροτηθούν μόνο από επαληθευμένους χρήστες, ενδέχεται τελικά να γίνουν διαθέσιμα στους καταναλωτές των ΗΠΑ μετά από δύο δεκαετίες συζητήσεων σχετικά με την αξιοπιστία τους και τους προβληματισμούς σχετικά μ′ ένα νέο κύμα κυβερνητικών ρυθμίσεων.

Η εταιρεία LodeStar Works παρουσίασε την Παρασκευή το έξυπνο της όπλο, 9 χιλιοστών για μετόχους και επενδυτές στο Μπόιζ του Αϊντάχο. Και μια άλλη εταιρεία του Κάνσας, η SmartGunz LLC, λέει ότι οι αρχές επιβολής του νόμου δοκιμάζουν ήδη το προϊόν της, ένα παρόμοιο αλλά απλούστερο μοντέλο.

Και οι δύο εταιρείες ελπίζουν τα προϊόντα τους να κυκλοφορήσουν στην αγορά φέτος.

Brian Losness via Reuters

Ο συνιδρυτής της LodeStar, Γκάρεθ Γκλέιζερ, είπε ότι εμπνεύστηκε όταν άκουσε μία από τις πολλές ιστορίες για παιδιά που πυροβολήθηκαν ενώ έπαιζαν με όπλο χωρίς επίβλεψη. Τα έξυπνα όπλα θα μπορούν να σταματήσουν τέτοιες τραγωδίες χρησιμοποιώντας τεχνολογία για να πιστοποιούν την ταυτότητα του χρήστη και να απενεργοποιούν το όπλο εάν κάποιος άλλος προσπαθήσει να το πυροδοτήσει.

Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις αυτοκτονίες, να καταστήσουν άχρηστα τα χαμένα ή κλεμμένα όπλα και να προσφέρουν ασφάλεια στους αστυνομικούς και τους δεσμοφύλακες που φοβούνται την αρπαγή των όπλων τους.

Το όπλο LodeStar, που απευθύνεται σε όσους αγοράζουν όπλο για πρώτη φορά, θα πωλείται στα 895 $.

Ο Mark Cerchione πυροδοτεί το έξυπνο όπλο LodeStar 9 mm που λειτουργεί μόνο για τον καθορισμένο χρήστη, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης για μετόχους και πιθανούς επενδυτές στο Boise, Αϊντάχο, ΗΠΑ, 7 Ιανουαρίου 2022. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022. REUTERS/ Brian Losness
Ο Mark Cerchione πυροδοτεί το έξυπνο όπλο LodeStar 9 mm που λειτουργεί μόνο για τον καθορισμένο χρήστη, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης για μετόχους και πιθανούς επενδυτές στο Boise, Αϊντάχο, ΗΠΑ, 7 Ιανουαρίου 2022. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022. REUTERS/ Brian Losness
Brian Losness via Reuters

Ο Γκλέιζερ αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν πρόσθετες προκλήσεις στη μαζική παραγωγή όπλων, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά από χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων η τεχνολογία είναι αρκετά προηγμένη και τα μικροηλεκτρονικά μέσα στο όπλο καλά προστατευμένα.

«Επιτέλους νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να βγούμε δημόσια», είπε ο Γκλέιζερ. ”Φτάσαμε”.

Τα περισσότερα πρώτα μοντέλα έξυπνων όπλων χρησιμοποιούσαν είτε ξεκλείδωμα δακτυλικών αποτυπωμάτων είτε τεχνολογία αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων που επιτρέπει στο όπλο να πυροβολεί μόνο όταν ένα τσιπ στο όπλο επικοινωνεί μ΄ένα άλλο τσιπ που φορά ο χρήστης σε δαχτυλίδι ή βραχιόλι.

Η LodeStar ενσωμάτωσε τόσο έναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων όσο και ένα τσιπ επικοινωνίας κοντινού πεδίου που ενεργοποιείται από μια εφαρμογή τηλεφώνου, καθώς και ένα πληκτρολόγιο PIN. Το όπλο μπορεί να εγκριθεί για περισσότερους από έναν χρήστες.

Η συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων ξεκλειδώνει το όπλο σε μικροδευτερόλεπτα, αλλά επειδή μπορεί να μην λειτουργεί όταν είναι βρεγμένο ή σε άλλες αντίξοες συνθήκες, το ”μαξιλαράκι” με άνοιγμα PIN υπάρχει ως εφεδρική λύση.

Η SmartGunz από τηξν πλευρά της δεν κατονόμασε ποιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου δοκιμάζουν τα όπλα της, τα οποία είναι ασφαλισμένα με αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων. Η SmartGunz ανέπτυξε ένα μοντέλο που πωλά έναντι 1.795 δολαρίων σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και 2.195 δολάρια για τους πολίτες, δήλωσε ο Tομ Χόλαντ, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κάνσας που συνίδρυσε την εταιρεία το 2020.

Οι σκεπτικιστές υποσηρίζουν ότι τα έξυπνα όπλα είναι πολύ επικίνδυνα για ένα άτομο που προσπαθεί να προστατεύσει το σπίτι ή την οικογένεια του κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή για την αστυνομία στο πεδίο δράσης.

Εξάλλου, όταν η Smith & Wesson υποσχέθηκε το 1999 να προωθήσει την ανάπτυξη έξυπνων όπλων, μεταξύ άλλων μέτρων ασφάλειας όπλων σε συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Εθνική Ενωση Οπλων των ΗΠΑ (National Rifle Association) προχώρησε σε μποϊκοτάζ της εταιρείας που οδήγησε σε πτώση των εσόδων.

Το 2014, η γερμανική εταιρεία Armatix κυκλοφόρησε στην αγορά ένα έξυπνο πιστόλι διαμετρήματος 0,22, το οποίο όμως αποσύρθηκε από τα καταστήματα αφού οι χάκερ ανακάλυψαν έναν τρόπο για να μπλοκάρουν εξ αποστάσεως τα ραδιοσήματα του όπλου και, χρησιμοποιώντας μαγνήτες, να χρησιμοποιούν το όπλο ενώ θα έπρεπε να είναι κλειδωμένο.

Popular in the Community