ΗΠΑ: Τα καθυστερημένα περιοριστικά μέτρα προκάλεσαν 36.000 περισσότερους θανάτους

Το 83% των θανάτων θα είχαν αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση Τραμπ είχε λάβει μέτρα δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Reza Estakhrian via Getty Images

Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ αν η κυβέρνηση Τραμπ λάμβανε εγκαίρως μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην αμερικανική επικράτεια, σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα των επιστημόνων.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να επιβάλλουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μια εβδομάδα νωρίτερα τον Μάρτιο, περίπου 36.000 λιγότερα άτομα θα είχαν πεθάνει στην πανδημία, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Κολούμπια.

Και αν η χώρα είχε αρχίσει να επιβάλλει στις πόλεις της lockdown και να περιορίζει τις κοινωνικές επαφές την 1η Μαρτίου, δύο εβδομάδες νωρίτερα από όταν οι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να μένουν στο σπίτι τους, θα είχε αποφευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων στη χώρα - περίπου 83% - σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το τεράστιο κόστος της αναμονής για ανάληψη δράσης αντικατοπτρίζει την ασυγχώρητη δυναμική με την οποία «χτύπησε» ο ιός τις αμερικανικές πόλεις στις αρχές Μαρτίου. Ακόμη και μικρές διαφορές στο χρονοδιάγραμμα θα είχαν αποτρέψει τη χειρότερη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, η οποία μέχρι τον Απρίλιο είχε σαρώσει τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ορλεάνη και άλλες μεγάλες πόλεις, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Είναι μια μεγάλη, μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο Τζέφρει Σάμαν, επιδημιολόγος στο Κολούμπια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Αυτή η μικρή στιγμή στο χρόνο είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη μείωση του αριθμού των θανάτων».

Τα ευρήματα βασίζονται σε μοντελοποίηση μολυσματικών ασθενειών που υπολογίζει πώς η μειωμένη επαφή μεταξύ των ανθρώπων, που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου, επιβράδυνε τη μετάδοση του ιού.

Στις 16 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε τους Αμερικανούς να περιορίσουν τα ταξίδια, να αποφεύγουν τις ομαδικές συγκεντρώσεις και να μείνουν στο σπίτι. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, έκλεισε τα σχολεία στις 15 Μαρτίου και ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο εξέδωσε εντολή παραμονής στο σπίτι, που άρχισε να ισχύει στις 22 Μαρτίου.

Αλλά σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, όπου ο ιός έφτασε νωρίς και εξαπλώθηκε γρήγορα, ήταν πολύ αργά για να αποφευχθεί μια καταστροφή. Η ομάδα του Δρ Σαμάν μοντελοποίησε τι θα συνέβαινε αν οι ίδιες αλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί μία ή δύο εβδομάδες

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι καθώς οι πολιτείες ανοίγουν ξανά - και οι 50 πολιτείες έχουν άρει κάποιους περιορισμούς - τα κρούσματα μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, εκτός εάν οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τις λοιμώξεις και αμέσως επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα όπου και όταν εντοπίζονται νέες εστίες μόλυνσης. Οπως φαίνεται, κάθε μέρα που οι αξιωματούχοι καθυστερούσαν να επιβάλουν περιορισμούς στις αρχές Μαρτίου είχε με μεγάλο κόστος.

(με πληροφορίες από New York Times)

Δημοφιλή