ΔΙΕΘΝΕΣ
07/11/2018 19:51 EET | Updated 07/11/2018 20:56 EET

ΗΠΑ: Τα μέτωπα της μάχης

Και τα δύο κόμματα μπορούν να ισχυρίζονται ότι κέρδισαν. Οι Δημοκρατικοί μπορούν να επιβραδύνουν αποτελεσματικά τα νομοσχέδια που θέλει να περάσει η κυβέρνηση Τραμπ, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να ισχυρίζονται ότι η πλειοψηφία τους στη Γερουσία αντανακλά το ρεύμα των ψηφοφόρων.

ASSOCIATED PRESS

Μετά από 8 χρόνια στην μειοψηφία, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν για άλλη μια φορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ένα βαθιά διχασμένο έθνος που παρείχε στο κόμμα τους ένα μικρό πλεονέκτημα 10 εδρών στο Σώμα.

Δεν ήταν ακριβώς το κύμα αλλαγής που ήλπιζαν οι Δημοκρατικοί, όπως γράφει η HuffPost.com. Ακόμα και με ένα πλεονέκτημα 9% στις ψήφους του εκλογικού σώματος, οι Ρεπουμπλικανοί δεν επιβεβαίωσαν τα χειρότερα σενάρια και, βασικά, αύξησαν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, σε πολιτείες όπως η Ιντιάνα, το Μιζούρι και η Φλόριντα - που είχαν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ για Πρόεδρο το 2016-, στέλνοντας Δημοκρατικούς γερουσιαστές στο σπίτι τους.

Ωστόσο, και τα δύο κόμματα μπορούν να ισχυρίζονται ότι κέρδισαν σήμερα. Οι Δημοκρατικοί μπορούν να επιβραδύνουν αποτελεσματικά τα νομοσχέδια που θέλει να περάσει η κυβέρνηση Τραμπ, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να ισχυρίζονται ότι η πλειοψηφία τους στη Γερουσία αντανακλά την πεποίθηση των ψηφοφόρων ότι το πολιτικό τους όραμα είναι το ενδεδειγμένο.

Στην πραγματικότητα, ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα για τους Ρεπουμπλικάνους είναι ότι πρέπει να υιοθετήσουν ακόμα περισσότερο το στυλ του Τραμπ. Το μπλε κύμα των Δημοκρατικών δεν πήρε μορφή ποτέ στην κάλπη,  επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν σε θέση να ενεργοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους μέσω μιας εκστρατείας γεμάτης φυλετικές και πολιτισμικές ανησυχίες.

Οι πολιτείες όπου οι Δημοκρατικοί κέρδισαν περισσότερες έδρες, ήταν κυρίως σε αυτές που η Χίλαρι Κλίντον είχε κερδίσει τον Τραμπ στις εκλογές του 2016, αν κέρδισαν έδρες σε όλη τη χώρα. Πήραν τρεις στη Βιρτζίνια, τρεις στην Πενσυλβάνια, δύο στο Τέξας, και πολλές στη Νέα Υόρκη, την Αϊόβα, το Ιλλινόις και το Νιου Τζέρσεϋ, ενώ κατάφεραν να ανατρέψουν τις ισορροπίες στο φιλικό προς τον Τραμπ Στέιτεν Άιλαντ και στη συνήθως μόνιμα κόκκινη Οκλαχόμα. Αλλά τα κέρδη τους ήταν ως επί το πλείστον σε προαστιακές, εύπορες περιοχές με μορφωμένους κατοίκους, όπου υπήρχε Δημοκρατικό ρεύμα.

Το κυρίαρχο προεκλογικό μήνυμα των Δημοκρατικών για τις ενδιάμεσες εκλογές ότι θα προστάτευαν το ασφαλιστικό σύστημα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ θα το υπονόμευαν οι Ρεπουμπλικάνοι, φαίνεται ότι αντήχησε σε όλη τη χώρα.Οι Δημοκρατικοί, σε κάθε ευκαιρία, γυρνούσαν τη συζήτηση στην περίθαλψη. Και πάλι όμως, οι «κόκκινοι» κατάφεραν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους, «πουλώντας» το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων του Τραμπ και υποστηρίζοντας ότι η ισχυρή οικονομία είναι απόρροια των πολιτικών τους.

Όπως και να έχει, η ανακατάληψη της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για τους Δημοκρατικούς, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της προεδρίας Τραμπ.

Τα επίμαχα νομοσχέδια

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα ψηφίσουν παρέα με τους Ρεπουμπλικάνους το ξήλωμα του Affordable Care Act, γνωστό σε μας και ως Obamacare. Πιθανόν δεν θα ψηφίσουν και τη μονιμοποίηση των φορολογικών περικοπών, όπως θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Και προφανώς δεν θα δώσουν την ψήφο τους στο συνοριακό τείχος του Τραμπ, χωρίς να αποκομίσουν τουλάχιστον σημαντικές παραχωρήσεις στο πρόγραμμα που αφορά στις αφίξεις παιδιών μεταναστών.

Αντίθετα, δήλωσαν οι Δημοκρατικοί, θα παρουσιάσουν ένα πακέτο υποδομών που θα πειράζει μερικούς δημοκρατικούς και τον πρόεδρο. Θα προσφέρουν τη δική τους νομοθεσία για την DACA και θα τολμήσουν το Trump να το αντιταχθούν. Και θα ασκήσουν αυστηρότερη επίβλεψη του Προέδρου, αν και υπάρχουν ήδη ερωτήσεις σχετικά με το πόσο οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να προωθήσουν πιθανές διαδικασίες επιβολής.

Ο αρχηγός της μειονοτικής οικογένειας Nancy Pelosi (D-Calif.) Κατέστησε σαφές ότι κάτω από την ηγεσία της, η επίθεση του Trump δεν είναι ”προτεραιότητα”. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με νέες αποκαλύψεις από την έρευνα του Robert Mueller ή από την επίβλεψη του Κογκρέσου - καθώς ο κορυφαίος δημοκράτης στο Σώμα δεν είναι βέβαιος.

Ορισμένοι από τους Δημοκρατικούς που κέρδισαν την Τρίτη - όπως οι Spanberger στη Βιρτζίνια, ο Jason Crow στο Κολοράντο, η Mikie Sherrill στο New Jersey και ο Anthony Brindisi στη Νέα Υόρκη - δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν την Pelosi ως επόμενο ομιλητή. Και με αυτό που θα μπορούσε ακόμα να είναι μια στενή πλειοψηφία για τους Δημοκρατικούς, η πρόσφυση του Pelosi στο γάντι του ομιλητή είναι πολύ χαλαρή. Έχει βρεθεί μακρά πίεση από τους υφιστάμενους Δημοκρατικούς στο καυγά της - όπως ο Tim Ryan του Οχάιο, ο Seth Moulton της Μασαχουσέτης και ο Jim Cooper του Τενεσί - να παραιτηθεί από τη θέση της ως Νο 1 Δημοκρατικός στο Σώμα.

Τελικά, αν η Pelosi μπορεί να γίνει ομιλητής πάλι, θα εξαρτηθεί από την ακριβή σύνθεση του Σώματος και αν μπορεί να πάρει μερικούς Δημοκρατικούς να επιστρέψουν στις απαλές υποσχέσεις που έκαναν στους ψηφοφόρους τους ότι δεν θα την υποστήριζαν ως ομιλητής.

Υπήρχαν ακόμη αρκετοί αγώνες που έπρεπε να αποφασιστούν και κλήθηκαν από αργά το βράδυ της Τρίτης, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τους κοντινούς αγώνες της Καλιφόρνιας. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια θα είναι κρίσιμα για τον καθορισμό της ακριβούς πλειοψηφίας για τους Δημοκρατικούς και για το κατά πόσον η Pelosi μπορεί να κρατήσει τη θέση της.

Η επιχείρηση «αποπομπή του Τραμπ» και η Πελόζι

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, διευκρίνισε ήδη ότι η αποπομπή του Τραμπ δεν είναι προτεραιότητα. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μετά από ενδεχόμενες αποκαλύψεις που θα προκύψουν από την έρευνα του εισαγγελέα Μιούλερ, 

Ακόμα όμως και η θέση της Πελόζι ως Πρόεδρο της Βουλής καθόλου εξασφαλισμένη δεν είναι. Ήδη,ορισμένοι από τους Δημοκρατικούς που κέρδισαν την Τρίτη, όπως οι Spanberger στη Βιρτζίνια, ο Jason Crow στο Κολοράντο, η Mikie Sherrill στο Nιου Τζέρσεϊ και ο Anthony Brindisi στη Νέα Υόρκη - δήλωσαν ότι δεν θα την στηρίξουν. Τελικά, το αν θα γίνει η Πελόζι πρόεδρος θα εξαρτηθεί από την ακριβή σύνθεση του Σώματος και από το αν θα μπορέσει να πείσει κάποιους Δημοκρατικούς να αθετήσουν την υπόσχεση που είχαν δώσει στους ψηφοφόρους τους να μην την ψηφίσουν. 

Συναινετικός ο Πρόεδρος;

ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς στους τομείς όπως τις υποδομές, τις τιμές των φαρμάκων, στο εμπόριο και την οικονομία κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όπως επισήμανε, έχει πολλά κοινά με τους Δημοκρατικούς στο κλάδο των υποδομών και πως οι δύο πλευρές επιθυμούν να εργαστούν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα τόνισε ότι η ήττα Ρεπουμπλικανών υποψηφίων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν στήριξαν την προεκλογική του εκστρατεία.

Ωστόσο, προειδοποίησε για χάσιμο χρόνου τους Δημοκρατικούς που ήδη έχουν δηλώσει ότι θα ανοίξουν νέες έρευνες εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η Νάνσι Πελόζι των Δημοκρατικών αξίζει να είναι η επόμενη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2020.

Sponsored Post