ΗΠΑ: Τεράστιες αράχνες εισβάλλουν σε σπίτια - για καλό

Οι αράχνες Τζόρο μπορεί να φαίνονται φρικιαστικές, αλλά όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνες, αλλά παρέχουν και οφέλη.
A Joro spider.
A Joro spider.
University of Georgia

Οι κάτοικοι της Τζόρτζια πιάστηκαν απροετοίμαστοι από την εισβολή τεράστιων αραχνών μεγέθους παλάμης, οι οποίες «κατέλαβαν» σπίτια στην πολιτεία τους. Ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται οι κάτοικοι τα μικρά πλάσματα, τα οποία είναι πραγματικά.. ωφέλιμα.

Οι αράχνες Τζόρο είναι μεγάλες αράχνες με κίτρινες κοιλιές και λεπτές κίτρινες λωρίδες στα πόδια τους. Ήρθαν από την Ανατολική Ασία και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Τζόρτζια το 2013. Πιθανότατα έφτασαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτια, λέει ο Ρικ Χομπέκ, διευθυντής συλλογών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Τζόρτζια, σε ανακοίνωση στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Σε αυτό το σημείο, οι αράχνες ευδοκιμούν και έχουν τεράστιο πληθυσμό στη Τζόρτζια, δήλωσε ο Μισέλ Χάτσερ του Τμήματος Εντομολογίας του UGA στο USA Today. Τα αραχνοειδή έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στη Νότια Καρολίνα.

Οι αράχνες δεν φαίνεται να προκαλούν ανησυχία. Μέχρι στιγμής, δεν είχαν καμία αρνητική επίδραση στα τοπικά είδη και επίσης δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, παρέχουν ένα μεγάλο όφελος διότι καταναλώνουν έντομα, όπως κουνούπια, μύγες και βρωμερά παράσιτα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εντομολόγος της UGA, Νάνσι Χίνκλ, τα θεωρεί ως «όμορφα πλάσματα που παρέχουν δωρεάν έλεγχο παρασίτων», λέει στο Johnson City Press.

«Οι αράχνες Τζόρο μας δίνουν την ευκαιρία να καταστείλουμε τα παράσιτα με φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά, οπότε προσπαθώ να πείσω τους ανθρώπους ότι το να «φιλοξενούν» χιλιάδες μεγάλες αράχνες και τους ιστούς τους είναι κάτι καλό!» λέει.

Entomologist Nancy Hinkle shows the Joro spider is nothing to be afraid of.
Entomologist Nancy Hinkle shows the Joro spider is nothing to be afraid of.
University of Georgia

Εν πάση περιπτώσει, ο πληθυσμός των Τζόρο είναι τόσο καλά εδραιωμένος μέχρι τώρα που «δεν πάει πουθενά», πρόσθεσε ο Χομπέκ. Ωστόσο, ο πληθυσμός τους πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί σε έναν μικρότερο αριθμό από ό, τι είναι τώρα.

Για αυτούς - και άλλους - λόγους, προτείνεται να μην ακολουθήσει κανείς το παράδειγμα ενός άνδρα στην Τζόρτζια που έβαλε φωτιά στη σοφίτα του αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να διώξει τις αράχνες Τζόρο. Η Κρίστι Γκράις από το γραφείο του Hall County Fire Marshal’s Office λέει ότι εάν οι αράχνες βρίσκονται σε κάποιο σπίτι και ενοχλούν τους κατοίκους, ο καλύτερος τρόπος να τις αποφύγουν είναι να σκουπίσουν τους ιστούς και να μην προσπαθήσουν να τους κάψουν.