ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει την κυβέρνηση Τραμπ για το τείχος της ντροπής

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την σύναψη συμφωνίας για τους μετανάστες με την Γουατεμάλα.
ASSOCIATED PRESS

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξουσιοδότησε την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κονδύλια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποδεσμεύθηκαν από το Κογκρέσο για το Πεντάγωνο, επιτρέποντας να διατεθούν τα χρήματα αυτά για την οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, όπως επιθυμούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Με ψήφους 5-4, το Ανώτατο Δικαστήριο, που πλέον κλίνει προς το συντηρητικό στρατόπεδο, ανέτρεψε την απόφαση ενός δικαστή της Καλιφόρνιας, που είχε απαγορεύει την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να χρησιμοποιεί μερικά από τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή του τείχους με το Μεξικό.

Στο αιτιολογικό της απόφασης του το Δικαστήριο αναφέρει ότι οι ενάγοντες δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την κατανομή των κονδυλίων αυτών διότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει επαρκώς, σε αυτό το στάδιο» τη βασιμότητα της επιχειρηματολογίας της.

«Ουάου! Μεγάλη ΝΙΚΗ για το Τείχος», δήλωσε με tweet του ο Τραμπ λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την εντολή κατώτερου δικαστηρίου, επιτρέποντας να συνεχιστεί το τείχος στα νότια σύνορα. Μεγάλη ΝΙΚΗ για την Συνοριακή Ασφάλεια και για το Κράτος Δικαίου!», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το μπρα ντε φερ για τη χρηματοδότηση του τείχους προκάλεσε στις αρχές του έτους την μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ένα χρονικό διάστημα ρεκόρ 35 ημερών. Ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να χρησιμοποιήσει κεφάλαια που προορίζονταν για τις ένοπλες δυνάμεις ώστε να προωθήσει την οικοδόμηση του τείχους, παρακάμπτοντας την άρνηση του Κογκρέσου να χρηματοδοτήσει μία από τις βασικές του προεκλογικές εξαγγελίες.

Οι αντίπαλοι του συνοριακού τείχους δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ και η χορήγηση των κονδυλίων μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή. Η ACLU, η ισχυρή οργάνωση πολιτικών ελευθεριών, αντέδρασε γρήγορα χθες, ανακοινώνοντας νέα προσφυγή για να εμποδίσουν την χρηματοδότηση του συνοριακού τείχους με μη εξουσιοδοτημένα στρατιωτικά κονδύλια.

Σύναψη συμφωνίας με την Γουατεμάλα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε, στο μεταξύ, την σύναψη μιας συμφωνίας για τους μετανάστες με την Γουατεμάλα, ενώ συνεχίζει τις πιέσεις που ασκεί για να αναγκάσει τις γειτονικές χώρες του Νότου να ελέγχουν καλύτερα το κύμα των μεταναστών που επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι η Γουατεμάλα θα θεωρείται εφεξής μια «ασφαλής τρίτη χώρα» στην οποία οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κάνουν τα πρώτα τους αιτήματα.

Ωστόσο το περίγραμμα της συμφωνίας αυτής παραμένει ασαφές και το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι η ορολογία αυτή δεν υπάρχει σαφώς στο κείμενο που συμφωνήθηκε από τις δύο χώρες.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει «να υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια αυτών που αιτούνται νόμιμα άσυλο και να δοθεί τέλος στις απάτες για το άσυλο και στις παραβιάσεις του συστήματος», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στα μέσα Ιουλίου, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες είχε αρνηθεί να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ λόγω της αντίθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του. Καμία διευκρίνιση δεν δόθηκε ωστόσο για την συμβατότητα της νέας αυτής συμφωνίας με τη σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γουατεμάλας.

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι υπέγραψε με τις ΗΠΑ μια συμφωνία για τους μετανάστες, η οποία θα ισχύει για τους πολίτες της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.

Η συμφωνία αυτή αφορά την εξέταση αιτημάτων για την χορήγηση ασύλου, προσέθεσε, και έχει διάρκεια δύο ετών, ενώ κάθε τρεις μήνες θα επανεξετάζεται η εφαρμογή της, διευκρίνισε η κυβέρνηση της Γουατεμάλας, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν αφορά τους πολίτες της Γουατεμάλας που αιτούνται άσυλο.

Επίσης σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Γουατεμάλας, το οποίο περιγράφει τη συμφωνία που συνήφθη, καμία πλευρά δεν υποχρεώνεται να καταβάλει πόρους.

Ο πρόεδρος της χώρας Μοράλες σημείωσε παράλληλα σε μήνυμά του στο Facebook ότι η συμφωνία αυτή απομάκρυνε την απειλή για την επιβολή «δραστικών κυρώσεων» κατά της Γουατεμάλας.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιδιώκουν να διασχίσουν τα νότια σύνορά τους με το Μεξικό. Τον Ιούνιο οι υπηρεσίες της μεθοριακής αστυνομίας συνέλαβαν 104.000 ανθρώπους που επεδίωκαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα είχαν συλλάβει 144.000.

Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες αυτοί που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό προέρχονται από την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Γουατεμάλα και εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από την φτώχεια και τη βία.

Γι’αυτό και η απόδοση στη Γουατεμάλα ενός καθεστώτος «ασφαλούς τρίτης χώρας» όπου οι μετανάστες θα καταθέτουν με ασφάλεια τα αιτήματά τους για την χορήγηση ασύλου, μολονότι η ορολογία αυτή δεν αναφέρεται ρητώς στο κείμενο, προκάλεσε ανησυχίες και επικρίσεις.

Ο Έρικ Σβάρτς, πρόεδρος της ΜΚΟ Refugees International, χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την ανακοίνωση αυτή και σημείωσε ότι η Γουατεμάλα δεν είναι «σε καμία περίπτωση ασφαλής για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή