ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2018 18:19 EEST

ΗΠΑ: Το κοριτσάκι της φωτογραφίας που συγκλόνισε τον κόσμο δεν χωρίστηκε ποτέ από τη μητέρα της

John Moore via Getty Images

Το μικρό κορίτσι – παιδί μεταναστών, η εικόνα του οποίου συγκλόνισε τον κόσμο, καθώς έγινε σύμβολο των χωρισμών οικογενειών μελών μεταναστών από τις αμερικανικές αρχές, δεν είχε χωριστεί τελικά ποτέ από τη μητέρα της στα σύνορα Μεξικού- ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πατέρα της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η φωτογραφία του μικρού κοριτσιού από την Ονδούρα με το ροζ ζακετάκι που έκλαιγε τραβήχτηκε στη σκηνή μιας σύλληψης στα σύνορα. Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του Time, με τον πρόεδρο Τραμπ να δεσπόζει πάνω από το κορίτσι με λεζάντα «Καλωσήρθατε στην Αμερική». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, δεν ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους.

Τη φωτογραφία τράβηξε ο φωτογράφος Τζων Μουρ του Getty Images στις 12 Ιουνίου στο ΜακΆλεν του Τέξας. Ο Μουρ, που έχει κερδίσει Πούλιτζερ, είπε στο BBC ότι η μητέρα θήλαζε το παιδί μετά το πέρασμα του Ρίο Γκράντε με λέμβο, τις στιγμές πριν τη σύλληψή τους. Επίσης, πρόσθεσε ότι τους πήραν οι συνοριοφύλακες μαζί.

Η φωτογραφία προκάλεσε θύελλα οργής και αντιδράσεων σχετικά με την πολιτική Τραμπ για τα παιδιά μετανάστες, βάσει της οποίας παιδιά χωρίς χαρτιά χωρίζονται από τους γονείς τους καθώς κρατούνται μετά το πέρασμα των συνόρων ΗΠΑ- Μεξικού. Η φωτογραφία μάλιστα βοήθησε στη συγκέντρωση 17 εκατ. δολαρίων σε δωρεές από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για το ζήτημα.

«Η κόρη μου έγινε σύμβολο του χωρισμού παιδιών- γονιών στα σύνορα των ΗΠΑ» είπε ο Ντένις Βαλέρα στο πρακτορείο Reuters. «Ενδεχομένως να άγγιξε ακόμα και την καρδιά του Τραμπ. Το να βλέπει κανείς τι της συνέβαινε εκείνη τη στιγμή ραγίζει την καρδιά του οποιουδήποτε» πρόσθεσε.

Ο Βαλέρα είπε ότι η κόρη του και η μητέρα της, Σάντρα Σάντσεζ, τέθηκαν υπό κράτηση μαζί στην πόλη ΜακΆλεν στα σύνορα, καθώς η Σάντσεζ ζητά άσυλο. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας, Νέλι Τζερέζ, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Βαλέρα.

Ο συνοριοφύλακας που σταμάτησε τη Σάντσεζ και την κόρη της, Κάρλος Ρουΐζ, είπε πως από τη μητέρα ζητήθηκε να αφήσει το παιδί κάτω για να την ψάξουν. «Το παιδί άρχισε να κλαίει αμέσως όταν την άφησε κάτω. Πήγα στη μητέρα της και τη ρώτησα “είστε καλά; Είναι το παιδί καλά;” Και μου είπε, “Ναι, είναι κουρασμένη και διψάει. Είναι 11 το βράδυ”».

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η μικρή είναι η Γιανέλα Ντενίζ, δύο ετών. Όπως είπε ο Βαλέρα, η Σάντσεζ και η κόρη τους είχαν ξεκινήσει από την πόλη Πουέρτο Κόρτες, χωρίς να ενημερωθούν ο ίδιος ή τα άλλα τρία τους παιδιά.

Sponsored Post