ΔΙΕΘΝΕΣ
18/10/2019 17:21 EEST

ΗΠΑ: Το πρώτο αμιγώς γυναικείο πλήρωμα της NASA περπάτησε στο διάστημα

Η πρώτη Αμερικανίδα που περπάτησε στο διάστημα, ήταν η Κάθι Σάλιβαν, το 1984.

HuffPost US - NASA via AP
Η Τζέσικα Μέιρ (αριστερά) μαζί με την Κριστίνα Κοχ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Άρχισε περίπου στις 15:40 ώρα Ελλάδας, την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, ο  πρώτος, αποκλειστικά, γυναικείος διαστημικός περίπατος, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ), με στόχο τη διόρθωση ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα μπαταριών.

Δύο αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η έμπειρη Κριστίνα Κοχ και η «πρωτάρα» Τζέσικα Μέιρ, έκαναν κοινή έξοδο στο διάστημα διάρκειας περίπου έξι ωρών.

Πέραν του αρχικού σχεδίου το οποίο προέβλεπε να εγκαταστήσουν περισσότερες καινούργιες μπαταρίες, οι δύο γυναίκες χρειάστηκε να ταξιδέψουν τρείς μέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη αποστολή τους, ούτως ώστε να αντικαταστήσουν έναν από τρεις φορτιστές μπαταρίας, ο οποίος έπαψε να λειτουργεί το Σαββατοκύριακο, 12-13 Οκτωβρίου.

Έως τώρα όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν πάντα από άντρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες, όλες Αμερικανίδες, εκτός από μία..

Η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν το 1984 η Σοβιετική, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, έξω από το σοβιετικό σταθμό Σαλιούτ 7, η οποία συνοδευόταν από συμπατριώτη της κοσμοναύτη. Ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν ο Σοβιετικός Αλεξέι Λεόνοφ, που πέθανε προ ημερών σε ηλικία 85 ετών.

Αρχικά ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για φέτος τον Μάρτιο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium), πρόβλημα που στην πορεία λύθηκε.

Η πρώτη Αμερικανίδα που περπάτησε στο διάστημα, Κάθι Σάλιβαν, το 1984, δήλωσε ενθουσιασμένη που πλέον υπάρχουν αρκετές γυναίκες αστροναύτες, εκπαιδευμένες για τέτοιου είδους αποστολές.

Αλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ευελπιστούν πως το ταξίδι αυτό, θα σηματοδοτήσει την απαρχή, για περισσότερες αποστολές, με αμιγώς γυναικείο πλήρωμα.

Πηγή: HuffPost US, ΑΠΕ-ΜΠΕ