Επανενεργοποίηση πολιτών: Το νέο εκλογικό στοίχημα

Επανενεργοποίηση πολιτών: Το νέο εκλογικό στοίχημα
Bloomberg via Getty Images

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από όταν η Ελλάδα, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της κας Βασιλικής Θάνου, οδηγήθηκε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Θυμίζω ότι μετά την ψήφιση νέας δανειακής σύμβασης, μεγάλος αριθμός βουλευτών αποχώρησε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε σε παραίτηση της κυβέρνησης του, στις 20 Αυγούστου 2015.

Για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν λεχθεί πολλά, όμως υπάρχει ένα θέμα που δεν έλαβε την απαιτούμενη προσοχή ή, αν θέλετε, ξεχάστηκε γρήγορα. Ο λόγος για το μεγάλο ποσοστό αποχής στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες -σημειωτέον- είναι οι πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ήταν 9.913.609 εκ των οποίων ψήφισαν 5.567.930 (έγκυρα: 5.433.376, άκυρα: 69.884 και λευκά: 64.670) και απείχαν 4.345.699. Με άλλα λόγια, το 41,42% των Ελλήνων αποφάσισε να μην πάει να ψηφίσει! Χονδρικά 1 στους 2 συμπολίτες μας δηλαδή απαξίωσαν -ο καθένας και η καθεμία για το δικό του/της λόγο- την εκλογική διαδικασία.

Μέγα διακύβευμα λοιπόν, για τα κομματικά επιτελεία, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οφείλει να είναι η επανενεργοποίηση των 4.345.699 συμπολιτών μας, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι κομματικές ατζέντες χρειάζονται άμεσα αναθεώρηση. Αυτό επίσης συνεπάγεται ότι η επικοινωνιακή στρατηγική των κομμάτων οφείλει να αναθεωρηθεί και να μετατοπιστεί το βάρος της, από τη διατήρηση υφιστάμενων ψηφοφόρων, στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων.

Όσο οι πολίτες απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες, τόσο αυτές θα απαξιώνονται και τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των μη ικανών πολιτικών. Τελικά, καταλήγουμε να έχουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο βουλευτές οι οποίοι έχουν εκλεγεί σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες ακόμα και με σχεδόν 2.000 σταυρούς! Σαν να περνούν στο πανεπιστήμιο δηλαδή φοιτητές με βαθμό 2, αν μου επιτρέπετε τον παραλληλισμό.

Χρειάζεται επομένως να δοθεί μία λύση και τη λύση αυτή θα τη δώσουν από κοινού τα κόμματα, αλλά και οι πολίτες. Τα κόμματα επιβάλλεται να αναθεωρήσουν την ατζέντα τους, τα στελέχη τους και τη ρητορική τους και οι πολίτες από την πλευρά τους οφείλουν να αναζητήσουν (με επιμέλεια) μέσα στα υφιστάμενα κόμματα τους άξιους, να τους βάλουν σταυρό προτίμησης και να μην σκέπτονται μηδενιστικά. Σε κάθε περίπτωση, η επανενεργοποίηση των 4.345.699 συμπολιτών μας, είναι άμεση προτεραιότητα!

Δημοφιλή