ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/09/2019 17:51 EEST

Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της τροπολογίας για την ΕΥΠ

Καθιστά φανερό ότι το έχει εντάξει στην αντιπολιτευτική φαρέτρα.

ASSOCIATED PRESS
Φωτό αρχείου.

Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της τροπολογίας για την ΕΥΠ, καθιστώντας φανερό ότι το έχει εντάξει στην αντιπολιτευτική φαρέτρα. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει την Παρασκευή να πάει στη Βουλή για να μιλήσει επί της τροπολογίας, όμως κηρύχθηκε η λήξη της συνεδρίασης. Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε προσωπική παρέμβαση στην σελίδα του στο facebook.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα της ΕΥΠ εστιάζοντας όχι τόσο στην μείωση των απαιτούμενων προσόντων και πτυχίων για τον διοικητή της ΕΥΠ, όσο στο ότι η ΕΥΠ θα μπορεί να τοποθετεί υπαλλήλους της σε κάθε δημόσιο φορέα!

«Ο Κ. Μητσοτάκης μετατρέπει την ΕΥΠ σε ΚΥΠ», προειδοποιούν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης και ο τομεάρχης Εσωτερικών Χρήστους Σπίρτζης.

«Με την τροπολογία Μητσοτάκη για τη νομιμοποίηση Κοντολέοντα δεν κατέρρευσε μόνον κάθε έννοια αξιοκρατίας κι ευνομίας στο ελληνικό κράτος. Ούτε κατέρρευσε μόνον η αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Με την τροπολογία όνειδος που υπερψήφισαν 150 συγκεκριμένοι βουλευτές της ΝΔ για την ΕΥΠ, θεσμοθετήθηκε κάτι πολύ χειρότερο. Όπως κατήγγειλε ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, γεννήθηκε ένα θεσμικό αντιδημοκρατικό τέρας», υποστηρίζουν και προσθέτουν: «με την τροπολογία όνειδος προχωρούν στη δημιουργία συνδέσμων της ΕΥΠ επί της δημόσιας διοίκησης χωρίς την υποχρέωση να δημοσιεύουν στο ΦΕΚ κάθε πληροφορία, σχετική με τις δραστηριότητές τους. Ενώ θα μπορούν αφανώς να χρηματοδοτούνται από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

«Προέβλεψαν «μνημόνια συνεργασίας» μεταξύ της ΕΥΠ και όλων των φορέων του Δημόσιου τομέα. Το κράτος της Δεξιάς οικοδομείται με γρήγορους ρυθμούς στην πιο σκληρή εκδοχή του», αναφέρουν οι Γ. Ραγκούσης και Χρ. Σπίρτζης επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι πλέον:

«1.Μπορεί να τοποθετηθεί συνεργάτης του πρωθυπουργού ή «εκλεκτός» της κυβέρνησης οπουδήποτε στη δημόσια διοίκηση, χωρίς καμία ανακοίνωση και για να λειτουργεί ως «σύνδεσμος» χωρίς κανένα κανόνα.

2.Η όποια παράνομη δραστηριότητα του, στο εσωτερικό της χώρας - παρακολούθηση υπαλλήλων, παρακολούθηση πολιτικών προϊσταμένων, υπεξαίρεση εγγράφων, καταπάτηση νόμου προσωπικών δεδομένων, κ.α. - θα μπορεί να συγκαλυφθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του «μνημονίου συνεργασίας», χωρίς καμία συνέπεια.

Πρόκειται για εξωφρενική και απολύτως επικίνδυνη για τη δημοκρατία εξέλιξη.
Σήμερα θεσμοθετείται αντίστοιχο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΥΠ που υπήρχε επί δικτατορίας, μόνο που ακόμη και τότε, οι επίτροποι  ήταν γνωστοί».