Υπάρχει δεύτερη γυναίκα έγκυος με γενετικά τροποποιημένο παιδί, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές

Αντιμέτωπος με τον νόμο ο επιστήμονας, Χε Τζιανκούι.
ASSOCIATED PRESS

Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν πως και δεύτερη γυναίκα έμεινε έγκυος στο πλαίσιο του πειράματος για τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα παιδιά του κόσμου- ενώ ο επιστήμονας που βρίσκεται στην «καρδιά» της όλης υπόθεσης διερευνάται από την αστυνομία.

Ο Χε Τζιανκούι είχε προκαλέσει αίσθηση πέρυσι, όταν ανακοίνωσε πως είχε επιτυχώς τροποποιήσει τα γονίδια δίδυμων κοριτσιών που γεννήθηκαν τον Νοέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη μόλυνσή τους με HIV. Όπως είχε πει σε φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ, είχε υπάρξει «άλλη μια πιθανή εγκυμοσύνη», με ένα δεύτερο ζευγάρι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πως έρευνα των αρχών επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας δεύτερης μητέρας, η οποία είναι ακόμα έγκυος. Παράλληλα, η πρώτη μητέρα και τα δίδυμα κορίτσια έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η έρευνα των αρχών έδειξε ότι ο Χε είχε «πλαστογραφήσει έγγραφα ηθικής εξέτασης» και είχε «σκοπίμως αποφύγει την επιτήρηση/ επίβλεψη», σύμφωνα με το Xinhua. Μάλιστα, είχε οργανώσει ο ίδιος μια ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονταν μέλη από το εξωτερικό, και χρησιμοποιούσε «τεχνολογία αβέβαιης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» για παράνομη τροποποίηση γονιδίων σε έμβρυα.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο Xinhua, ο επιστήμονας «επιζητούσε προσωπική δόξα» και χρησιμοποίησε κεφάλαια που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος για το αμφιλεγόμενο πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν οκτώ ζευγάρια εθελοντών – άνδρες θετικοί στον HIV και γυναίκες αρνητικές σε αυτόν- εκ των οποίων το ένα αποχώρησε αργότερα.

Οι λεπτομέρειες του πειράματος- το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε ανεξάρτητα- προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα οι κινεζικές αρχές να διατάξουν τερματισμό της έρευνας του Χε ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή της. Σημειώνεται πως τέτοιου είδους έρευνες απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας. Σύμφωνα με το Xinhua, ο επιστήμονας θα έχει να κάνει με τον νόμο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει περήφανος για το πείραμα, δεδομένου του στίγματος που συνοδεύει τους ασθενείς με AIDS στη χώρα. Για την τροποποίηση του DNA χρησιμοποίησε το Crispr, μια τεχνική που επιτρέπει αφαίρεση/ αντικατάσταση «νημάτων» με υψηλή ακρίβεια.

Δημοφιλή