ΤΟ BLOG
13/10/2018 08:27 EEST | Updated 13/10/2018 08:27 EEST

Από τι κινδυνεύει η Ε.Ε.;

NurPhoto via Getty Images

Μια από τις βασικές αιτίες της επέλασης του λαϊκισμού, είτε στην χώρα μας είτε διεθνώς, σχετίζεται και με τον εφησυχασμό μιας σημαντικής μερίδας του εκλογικού σώματος, η οποία πιστεύει ότι οι βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει δομηθεί το δυτικό κράτος δικαίου δεν κινδυνεύουν από οτιδήποτε.

Με την πάροδο του χρόνου η νέα γενιά που αναλαμβάνει τις τύχες των χωρών του δυτικού κόσμου, είτε ως πολιτικοί είτε ως εκλέκτορες, δεν έχει μνήμη πολέμου και δικτατορίας, δεν έχει μνήμη ανελευθερίας στην διατύπωση της γνώμης. Έτσι  ο κίνδυνος της αποσάθρωσης των θεσμών θα γίνεται ολοένα και πιο έντονος, είτε μέσω απάθειας, είτε ακόμη χειρότερα μέσω της άσκησης πολιτικής που έχει ως βασικό στόχο τον εξευτελισμό των θεσμών. 

Απόρροια των πρακτικών αυτών είναι και οι εκτελέσεις δημοσιογράφων που καταλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες κεντρική θέση στα εγχώρια και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ειδικά η εκτέλεση της Βουλγάρας δημοσιογράφου σε έδαφος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί όνειδος για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της, που επιθυμούν διακαώς να διαφημίζονται ως η πολιτισμένη και εκ των αρχών του Διαφωτισμού εκπορευόμενη δύναμη του δυτικού κόσμου. Δύναμη που επιθυμεί να βρίσκεται σε ηθική αντιδιαστολή με άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, αλλά ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Είναι όμως φανερό, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, ότι οι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, που διαφεντεύουν τις τύχες της Ένωσης, ακολουθούν μια νέο-προντεσταντικού τύπου πολιτική ηθική, τιμωρητική και αποστερημένη από κάθε όραμα ή αξία. Αυτή η πολιτική δεν δίνει καμία σημασία στις διαφορετικές ιδιοπροσωπίες των λαών και οι οποίες σε μια πιο ανοιχτόκαρδη κυρίως Ένωση θα αποτελούσαν καύσιμη ύλη για το μέλλον της. Έτσι σημαντικό ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών οδηγείται στην αγκαλιά ακροδεξιών δυνάμεων, ενώ όλο και περισσότεροι εκφράζουν μια απαξίωση της πολιτικής κάτι που ευνοεί τη γέννηση πολιτικών τεράτων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.

Αν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν αντιληφθούν ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν κρίνεται απλά το δικό τους πολιτικό μέλλον, αλλά το μέλλον της ίδιας της Ένωσης και δεν σταθούν δίπλα στην κοινωνία με ανθρωπιά και απέναντι στον λαϊκισμό με σθένος και προγραμματικές θέσεις, το μέλλον της Ευρώπης θα είναι τουλάχιστον δυσοίωνο.