Υπάρχει τρόπος να βρείτε ποιοι από τους followers σας στο twitter είναι ψεύτικοι λογαριασμοί

Και γιατί έχει τόση σημασία για το twitter ο εντοπισμός και αποκλεισμός τους από το μέσο
MicroStockHub via Getty Images

Τα social media δεν ξέφυγαν από τον κανόνα που θέλει ό,τι αποκτά ευρεία αποδοχή και δύναμη να ακολουθείται και από κάποιες κακές συνέπειες.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα fake news, τους ψεύτικους λογαριασμούς που δημιουργούνται με συγκεκριμένους σκοπούς και γενικότερα για την κατάχρηση που γίνεται σε ορισμένες λειτουργίες των social media και την επίδραση που αυτή έχει στη δημόσια ζωή.

Το twitter, στην προκειμένη, έχει θέσει κάποια όρια από την πλευρά του, τα οποία όμως φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν τηρούνται. Ο Richard Roeper, κριτικός ταινιών στην Chicago Sun-Times, κατηγορήθηκε την περασμένη Τρίτη ότι έχει αγοράσει 25.000 followers στο Twitter, έπειτα από έρευνα που αποκάλυψαν οι New York Times.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Roeper και άλλοι γνωστοί, όπως ο ηθοποιός John Leguizamo αγόρασαν ακολούθους για τους λογαριασμούς τους στο twitter από ένα site που ονομάζεται «Devumi» και χρεώνει κατά μέσο όρο 50 δολάρια για την εξαγορά 5.000 followers.

Σε περίπτωση που είστε πολύ ενεργοί χρήστες στο twitter και κατά καιρούς σας ακολουθούν διάφοροι που όχι μόνο δε γνωρίζετε αλλά σας φαίνονται και «ύποπτοι» ως fake users, υπάρχει τρόπος να εντοπίσετε ποιοι από τους followers σας είναι αληθινοί λογαριασμοί και ποιοι όχι.

Με εργαλεία όπως το TwitterAudit, το οποίο σκανάρει το προφίλ σας και αυτόματα σας υποδεικνύει τους fake λογαριασμούς που σας ακολουθούν (δωρεάν), επιτρέποντάς σας να κάνετε επί τόπου διαγραφή και μπλοκ (αυτή η δυνατότητα κοστολογείται έξτρα με 5 δολάρια το μήνα).

Ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να εντοπίζετε ποιοι λογαριασμοί είναι fake, είναι να τους παρατηρείτε προσεκτικά. Οι περισσότεροι από αυτούς διαφημίζουν σπαμ συνδέσμους ή χρησιμοποιούν υπερβολικά hashtags.

Ένας άλλος τρόπος είναι να δείτε πόσους χρήστες ακολουθούν αυτοί οι λογαριασμοί. Το twitter έχει θέσει ένα όριο στο πόσους μπορεί να ακολουθήσει ένας λογαριασμός. Επομένως, αν ένας χρήστης ακολουθείται από πχ., 171 followers αλλά ακολουθεί πάνω από 5000 λογαριασμούς, τότε κάτι δεν πάει καλά (κατά πάσα πιθανότητα).

Αναρωτιέστε γιατί το twitter δίνει τόση σημασία στους fake λογαριασμούς; Είναι απλό όσο και πολύ σημαντικό. Το συγκεκριμένο social medium μετρά εκατοντάδες εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ κι άλλοι ηγέτες κρατών. Πλέον, έχει μετατραπεί από μία πλατφόρμα microblogging σε μία μέθοδο επικοινωνίας, αποδεκτή όσο και το τηλέφωνο. Επομένως, ένας χρήστης που αγοράζει followers για να «δυναμώσει» το προφίλ του, δημιουργεί και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δημόσια εικόνα του και στην επιρροή που έχει.

(Με πληροφορίες από poynter.org)