Υπαρκτός ο κίνδυνος νέου παγκοσμίου πολέμου, κατά τον επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων

Υπογράμμισε τον κίνδυνο της οικονομικής κρίσης λόγω Covid-19 και ανέφερε πως ο βρετανικός στρατός της δεκαετίας του 2030 θα έχει 90.000 ανθρώπους και 30.000 ρομπότ.
guvendemir via Getty Images

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος ενός νέου παγκοσμίου πολέμου εάν παρούσες, μικρής κλίμακας συγκρούσεις κλιμακωθούν και ξεφύγουν εκτός ελέγχου, εμπλέκοντας περισσότερες χώρες και όπλα, προειδοποίησε ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Σερ Νικ Κάρτερ- ο οποίος επίσης τόνισε πως η η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας κορονοϊού θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες απειλές ασφαλείας, ακόμα και πόλεμο.

Σε συνέντευξή του στο Sky News την Κυριακή, με αφορμή τη «Remembrance Day», ο Κάρτερ επίσης παρουσίασε το όραμα για τον βρετανικό στρατό της δεκαετίας του 2030, λέγοντας πως θα αποτελείται από 90.000 ανθρώπους στρατιώτες και 30.000 ρομπότ. Επίσης, αποκάλυψε πως υπάρχει επιδίωξη για συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών αυτό τον μήνυμα όσον αφορά στον προϋπολογισμό των επομένων ετών προκειμένου να μπορέσουν οι ένοπλες δυνάμεις να προβούν στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό τους.

Paul Williamson via Getty Images

Οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος έχουν οδηγήσει σε κρίσεις ασφαλείας και ο στρατηγός Κάρτερ είπε πως ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και πάλι, δεδομένου του πλήγματος στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία. «Νομίζω πως ζούμε σε μια χρονική στιγμή όπου ο κόσμος είναι ένα πολύ αβέβαιο και αγχωτικό μέρος» είπε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι ο αληθινός κίνδυνος που έχουμε, με πολλές περιφερειακές συγκρούσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, είναι πως θα μπορούσαμε να δούμε την κλιμάκωση να οδηγεί σε λάθος εκτιμήσεις, και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να προσέχουμε».

«Οι πρωταγωνιστές, είτε επειδή δεν συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις των ενεργειών τους, οδηγούν σε κλιμάκωση, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι ενδεχομένως να εμπλακούν, περισσότερα όπλα εμπλέκονται και πριν μπορέσεις να το περιορίσεις, οι πλευρές οδηγούνται σε γενικευμένο πόλεμο. Πρέπει να θυμόμαστε πως η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται αλλά έχει ρυθμό, και αν κοιτάξεις πίσω στον τελευταίο αιώνα, πριν τους δύο παγκοσμίους πολέμους, νομίζω πως ήταν αδιαμισβήτητο πως υπήρξε κλιμάκωση η οποία οδήγησε στη λάθος εκτίμηση που εν τέλει οδήγησε σε πόλεμο σε κλίμακα που ελπίζουμε να μην ξαναδούμε».

Peter Summers via Getty Images

Ερωτηθείς για το αν η απειλή ενός άλλου παγκοσμίου πολέμου ήταν πραγματική, ο Βρετανός στρατηγός απάντησε «λέω πως είναι ένας κίνδυνος και νομίζω πως πρέπει να έχουμε γνώση αυτών των κινδύνων...αν κοιτάξεις πίσω στην ιστορία ίσως να μάθεις από την εμπειρία τους, και να διασφαλίσεις πως είσαι πολύ προσεκτικός για το πώς διαχειρίζεσαι τα είδη περιφερειακών συγκρούσεων που βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη στον κόσμο σήμερα».

Ο Βρετανός στρατηγός δεν διευκρίνισε σε ποιες συγκρούσεις αναφερόταν- ωστόσο αυτόν τον καιρό είναι σε εξέλιξη η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, και των Αρμενίων του ορεινού θύλακα. Παράλληλα πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, το Ιράν, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία έχουν δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η αντιπαράθεση στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA), η οποία υποστηρίζεται με μαχητές και στρατιωτικό υλικό από τους Τούρκους, αντεπιτέθηκαν επιτυχώς ενάντια στις δυνάμεις του LNA της ανατολικής Λιβύης- μια αντεπίθεση η οποία φάνηκε να «παγώνει» μετά από πλήγματα σε βάρος των δυνάμεων της GNA και των συμμάχων της από δυνάμεις- συμμάχους του LNA.

koto_feja via Getty Images

Όσον αφορά στο μέλλον των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, υπάρχει προσανατολισμός για μείωση των βαρέων τεθωρακισμένων και μεγαλύτερη έμφαση σε πιο ευκίνητες δυνάμεις, κυβερνοόπλα και αυτόνομα οχήματα και αεροσκάφη.

«Θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε ένα στράτευμα 120.000 εκ των οποίων 30.000 μπορούν να είναι ρομπότ» είπε σχετικά.

Δημοφιλή