Επάγγελμα πλαστογράφος - Οι «ταρίφες» για διαβατήρια και ταυτότητες

Ο γνωστός αθλητής του κυκλώματος, η «διαφήμιση» και «χρυσές» δουλειές.
ΕΛ.ΑΣ

Σαν καλοκουρδισμένη μηχανή δούλευε το κύκλωμα κατασκευής και διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που «ξηλώθηκε» ύστερα από έρευνα πολλών εβδομάδων από άντρες της Ασφάλειας.

Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση κάνουν λόγο για μία «επιχείρηση» με τζίρο πολλών χιλιάδων ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι η «ταρίφα» για κάθε πλαστή ταυτότητα ανερχόταν στις 3.000 ευρώ, ενώ 5.000 ευρώ κόστιζε κάθε πλαστό διαβατήριο. Το κύκλωμα «διαφήμιζε» ότι τα έγγραφα αξίζουν την τιμή τους, διότι αποτελούν πιστά αντίγραφα των γνήσιων και δεν γίνονται αντιληπτά στους ελέγχους του διεθνούς αεροδρομίου.

Η αρχή του τέλους για την εγκληματική οργάνωση ήρθε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας άρχισαν να παρακολουθούν έναν Ιρακινό και έναν Αλγερινό, εξωτερικά της πύλης αναχωρήσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι ίδιοι άντρες είχαν θεαθεί και τις προηγούμενες ημέρες στο ίδιο σημείο. Αφού έκατσαν αμίλητοι πέντε λεπτά, στη συνέχεια πλησίασαν τα καθίσματα που βρίσκονταν στο χώρο, όπου βρίσκονταν μία 23χρονη και ένας 36χρονος, αμφότεροι από τη Συρία.

Αφού έριξαν δεξιά και αριστερά ματιές για να βεβαιωθούν ότι δεν παρακολουθούνται, συνομίλησαν μαζί τους για μερικά δευτερόλεπτα, και τότε ο Ιρακινός έβγαλε από την τσέπη του παντελονιού του δύο διαβατήρια και τα έδωσε στους Σύρους.

Στη συνέχεια, ο Ιρακινός και ο Αλγερινός συνόδευσαν τους «πελάτες» έως το σημείο ελέγχου των καρτών επιβίβασης στην «Intra Schengen» περιοχή, όπου τους παρέδωσαν κάρτες επιβίβασης, προκειμένου να διέλθουν και να μεταβούν σε πύλη εξόδου με προορισμό ευρωπαϊκή χώρα.

Η διαδικασία διήρκησε λιγότερο από δέκα λεπτά. Μόλις οι δύο ταξιδιώτες επιχείρησαν να κινηθούν προς το σημείο ελέγχου και οι «πωλητές» διαβατηρίων προς την έξοδο του αεροδρομίου, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας επενέβησαν και τους ακινητοποίησαν, γνωστοποιώντας την ιδιότητά τους. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για το κύκλωμα που διακινούσε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε εκατοντάδες μετανάστες.

Ακολούθησαν έρευνες, παρουσία Εισαγγελέα, στο διαμέρισμα που δήλωνε ως μόνιμη κατοικία ο Αλγερινός στο κέντρο της Αθήνας. Στο εσωτερικό του διαμερίσματος, ωστόσο, δεν υπήρχαν ούτε καν έπιπλα, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στους αστυνομικούς.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι που δήλωνε ως κατοικία ο Ιρακινός. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν 73χρονο Αλγερινό που αποδείχτηκε «λαβράκι» για την έκβαση της υπόθεσης.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έκαναν έρευνα και στο δικό του σπίτι, το οποίο αποδείχτηκε το κρησφύγετο της οργάνωσης.

«Χρυσές» δουλειές

Το κύκλωμα φέρεται να έκανε «χρυσές» δουλειές. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ενδεικτικά ότι η «ταρίφα» για κάθε πλαστή ταυτότητα ανερχόταν στις 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε πλαστό διαβατήριο.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αερολιμένα Αθηνών περιλαμβάνεται και το όνομα ενός Αιγύπτιου αθλητή ελληνικού συλλόγου, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι σεσημασμένος στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και για άλλα αδικήματα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έφτασαν σε αυτόν μετά από στοιχεία που βρήκαν στο σπίτι της 27χρονης Ελληνίδας φίλης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε φάκελο με 32 φωτογραφίες που προορίζονταν για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, βρέθηκαν και 4 δικές του.

Στην έρευνα που έγινε στο κρησφύγετο της οργάνωσης, το διαμέρισμα όπου ζούσε ο 73χρονος Αλγερινός, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 234 διαβατήρια διαφόρων χωρών, 150 ταυτότητες διαφόρων χωρών, 3 άδειες ικανότητας οδήγησης, 32 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, 15 κινητά τηλέφωνα, 2 tablet, 2 φωτογραφικές μηχανές, 1 κάμερα, χρηματικό ποσό 6.200 ευρώ και 85 λιρών Τουρκίας. Η συντριπτική πλειονότητα των πλαστών διαβατηρίων αναγράφουν ως χώρα έκδοσης τη Γαλλία, ενώ ξεχωρίζουν και 14 ταξιδιωτικά έγγραφα... Κολομβίας.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο 27χρονος, ο 36χρονος και ο 73χρονος, είναι μέλη κυκλώματος διακινητών αλλοδαπών, τους οποίους προμήθευαν με ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών, προκειμένου αυτοί είτε να αναχωρήσουν παράνομα από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και να μεταβούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είτε να παραμείνουν παράνομα στη χώρα μας. Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση συνεχίζεται.

Δημοφιλή