ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/08/2019 19:56 EEST | Updated 08/08/2019 20:07 EEST

Τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο - Επεισοδιακή ψήφιση του διϋπουργικού νομοσχεδίου

Αποχώρησε η αντιπολίτευση εξ αιτίας δύο τροπολογιών του υπουργείου Εργασίας

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση επί του διϋπουργικού νομοσχεδίου, που μετά από διήμερη συζήτηση, ψηφίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Βουλή. Δύο τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκαν λίγο πριν το τέλος της συζήτησης, προκάλεσαν την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση.

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επέστρεψαν στην Βουλή κατά την διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας που ακολούθησε κι έτσι το άρθρο 64 του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» και το ΚΚΕ καταψήφισε. 

Το διϋπουργικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 162 Ναί, 15 Οχι και 21 παρών.

Οι δύο τροπολογίες που προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης κατατέθηκαν από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκο Βρούτση. Η πρώτη τθεσπίζει ανώτατο όριο σε όλες τις συντάξεις που χορηγεί ο ΕΦΚΑ και η δεύτερη καταργεί την ευθύνη των εργολάβων απέναντι στους εργαζομένους. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση των δύο τροπολογιών, αλλά η κυβέρνηση επέμεινε στην συζήτηση και την ψήφισή τους, με αποτέλεσμα την αποχώρηση από την συνεδρίαση όλων των κομμάτων πλην του κυβερνώντος.