ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/10/2018 16:48 EEST | Updated 04/10/2018 16:56 EEST

Reuters: Σενάρια περί ελληνικού σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια

Getty Images

«Οι ελληνικές αρχές εργάζονται πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα διευκολύνει τις τράπεζες, ώστε να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, δήλωσαν τραπεζίτες που γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Στο ίδιο τηλεγράφημα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός «οχήματος ειδικού σκοπού»(SPV) στο οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια (bad loans) πολλών δισεκατομμυρίων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία της εξυγίανσης. 

«Υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο που προετοιμάζεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα», φέρεται να δήλωσε στο Reuters Ελληνας τραπεζίτης, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η ίδια πηγή δηλώνει στο πρακτορείο ότι «το σχέδιο έχει παρουσιαστεί στην κυβέρνηση, στις ευρωπαϊκές αρχές και στις εποπτικές αρχές των Τραπεζών».

Αντιφατικές πληροφορίες και διάψευση από «υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο»

Ωστόσο, πηγή του ΤΧΣ φέρεται να δηλώνει την ίδια στιγμή στο Reuters ότι «δεν υπάρει τέτοιο, τελικό και συγκεκριμένο σχέδιο», κάνοντας λόγο για «ιδέες και σκέψεις».

Κυβερνητικός αξιωματούχος, επίσης χωρίς να κατονομάζεται, εμφανίζεται να δηλώνει στο πρακτορείο ότι «δεν εξετάζονται τέτοιες λύσεις σύντομα», επιμένοντας επιπλέον ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών δεν δικαιολογούν το χρηματιστηριακό sell off της Πέμπτης.

Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς στα τέλη Ιουνίου υπολογίζονταν στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε ποσοστό 47,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών.

 

 

Sponsored Post